Vérnyalóka, szerelem, Tilda Swinton

Fotó: / / /

-

Fogalmazhatnánk úgy, hogy ha idén csak egy vámpírfilmet néz meg, ez legyen az. De akkor először elnézést kérnénk, másodszor pedig hazudnánk. Jim Jarmusch tökéletes vámpírfilmje ugyanis nem vámpírfilm. Vagyis nem úgy. A kultrendező új, gyanúsan kultfilmje, a nagyon eltalált Halhatatlan szeretők már a mozikban.


A filmben az egyetlen szimpatikus ember sajnálatosan meghal (bocs, de a Halhatatlan szeretők igazán nem egy elspoilerezhető történet). Nem mintha a többi szereplő ne lenne mélységesen szimpatikus, csak hát ők nem emberek. A bizonyos halott (Ian - Anton Yelchin) az egyik jelenetben egy kanapén hever, tőle jobbra és balra a pár: a vámpír Adam (Tom Hiddleston) és Eve (Tilda Swinton). Róluk szól ebben a filmben - és talán azon is kívül - minden.A helyzet az, hogy Eve húga, Ava (Mia Wasikowska) megitta Iant. Mármint a vérét. És ez gond. Nem csak azért, mert Ian jófej volt, vagy mert Ava rosszul lett a szennyezett vértől (végül is mit gondolt, a srác az istenverte zeneiparból jött). A vérétől megfosztott Ian jelenléte azért is problémás, mert a francos 21. században nem lehet csak úgy a halottakat bedobálni a Temzébe. Szóval nincs más hátra. „Van egy régi szőnyeged?” - kérdezi Eve.

Éjszakák a Földön

A nappal alvó, éjszaka kelő Adam és Eve minimum több száz éve házasok, nem csoda, ha nem élnek egy kontinensen. Persze nem mintha ne szeretnék egymást örökre - és hát tulajdonképpen ez is a lényeg. Ők fájóan-tökéletesen összeillő szerelmespár, akiknek nem kell olyan evilági dolgokkal törődniük, mint a pénz vagy az idő. Élhetnek a művészetnek, a természetnek, a szerelemnek. Irigylésre méltó. A műszaki és zenei géniusz, a világ sorvadásától depressziós Adam vastag függönyök mögött alkot a végzetesen elhasznált Detroitban. Stúdióházában a világba be-beszivárgó dallamain dolgozik. Eve a marokkói Tangerben táncol és olvassa a teljes világirodalmat, eredetiben. Barátja az írózseni Christopher Marlowe (John Hurt), amúgy létező irodalmi alak az 1500-as évekből. Marlowe írta az első Faust-drámát, nagy hatással volt Shakespeare-re. Csak hamar megölték.


„Trapped By a Thing Called Love”


Sztori nincs sok. Eve szerelme után Detroitba utazik, ahova nem sokkal később hívatlanul megérkezik húga is. Ava a vámpíréletet egészen másként fogja fel, aktívan felbolygatja a pár idilljét és így a filmbe kerül némi cselekmény is. Sajnos ezenkívül a karakter másra nem igazán jó, nem kapott elég színt, pedig Mia Wasikowska megoldott volna egy bonyolultabb szerepet. A filmnek körülbelül ennyi gyenge pontja van - és talán még az, hogy a Dr. Watsont formáló Jeffrey Wright (a Hervadó virágokban amúgy Winston) felsejlő igen vicces figuráját is elviseltük volna még tovább. Ami Ava betörésén kívül még megmozgatja és cselekvésre készteti a szereplőket, az persze a vér. Rendes vámpírok révén Adam és Eve is - Avával ellentétben felelősségteljes - függő. A jó kis nulla Rh-negatív anyaghoz („good stuff”) felvilágosult és főleg szennyezett világunkban pedig már nem lehet olyan könnyen hozzáférni. A film legerősebb képeiben Adam, Eve, Marlowe és Ava felhajta a megérdemelt éteri italt. A vámpírok a gonoszvilág legarisztokratább lényei, gyönyörűek és csábítóak, nem érik be az emberhússal. Nekik a lényeg kell.

Halott zombi

A filmben egyszer sem hangzik el a vámpír szó. Ez majdnem olyan jó, mint a Walking Deadben a zombi elnevezés hiánya. A „zombi” Jarmusch vámpír-világában éppen az embert írja le. Adam újkori depressziójának oka ugyanis éppen mi vagyunk, akik szépen lassan kicsináljuk a világot. Attól, aki életének nagy részében a legmenőbb tudósok és művészek között lógott, persze érthető, hogy nem elégíti ki a 21. század és a Youtube. Megtudtuk, hogy Byron nagyképű seggfej, Shakespeare írástudatlan bunkó volt, Schubert pedig lopott a vonósnégyeshez. Így múlik el a világ dicsősége.Adam

„Elkezdődtek már háborúk a vízért? Vagy még mindig az olajról van szó?”

Halhatatlanságtól sújtva

Ez az a film, amit bármikor meg lehet nézni, ha nyugira vágynánk. Ha lelépnénk egy lassan folyó, hermetikusan zárt világba. Ha igazán jó zenét hallgatnánk. Ha csak az egyik legcsodásabb színésznő, Tilda Swinton és a Loki szerepen (Thor) messze túlfutó Tom Hiddleston játékát figyelnénk (a színészek közti húsz év lazán eltűnik, nem a maszkmesterek miatt). Senkit nem szeretnénk ugyanakkor átverni, ez még mindig egy Jim Jarmusch-film. A Kávé és cigaretta, a Szellemkutya, a Halott ember, az Éjszaka a földön, a Törvénytől sújtva 61 éves rendezőjének mozija, aki utolsó, nem igazán sikerült, 2009-es Az irányítás határai után tért vissza. A forgatókönyv már több mint tíz éve létezett, a terveket pedig Jarmusch hét éve igyekezett filmmé formálni. Az eredeti támogatók otthagyták a projektet, pedig a vámpírfilmek a műfajt szétbutító Alkonyat-széria jó box office adatai miatt vonzóak voltak mostanság.Az itthon a Titanic Filmfesztivál zárófilmjeként bemutatott Halhatatlan szeretők elegendő pop- és egyéb kulturális utalással, film és musicphile-eknek tutira kincsesbánya. Vagy bejön a hangulata és elkap, vagy nem. Minket elkapott, de ez talán már kiderült. Jarmusch újrarajzolt egy műfajt és közben túllőtt egy másikon. A Halhatatlan szeretők a színészek mellett az utaláscsomagok miatt is több egy jól sikerült mood movienál. Az Adam (fekete, depresszió, zseni) és Eve (fehér, tánc, természet) karaktereivel megformált szimbólumrendszer igazi metafora-megfejtős bölcsészparadicsom - de mondhatnánk úgy is, hogy az elszórt utalások egyszerűen szellemesek és viccessé teszik a filmet.


Jim Jarmusch Tilda Swintonról


Szóval a zene is nagyon menő

Nem lehet elmenni a soundtrack mellett. Jarmusch zeneimádata, hogy játszik a SQÜRL zenekarban és együttműködik a holland lantos Jozef van Wissemmel, mind ott figyel a filmzenében. Belsős zenés poén az is, mikor Adamről kiderül, hogy kiadók tekintetében Motownos, Eve pedig inkább Stax-lány. A film kezdő képsorairól nem is beszélve, ahol brutál hangszermámor jelenik meg és elhangzik a „Láttad Eddie Cochrant játszani?” „YouTube-on” párbeszéd. Az összes, filmben hallható dal a soundtracken túl:

 • Funnel Of Love - Wanda Jackson
 • Harissa - Kasbah Rockers
 • Caprice No. 5 in A Minor - Charles Yang
 • Gamil - Y.A.S.
 • Can't Hardly Stand It - Charlie Feathers
 • Trapped By A Thing Called Love - Denise LaSalle
 • Soul Dracula - Hot Blood
 • Under Skin Or By Name - White Hills
 • Red Eyes And Tears - Black Rebel Motorcycle Club
 • Little Village - Bill Laswell
 • Hal - Yasmine Hamdan