Vérfürdő egy egyiptomi mecsetnél

Fotó: MTI/EPA / STR

-

A robbanás után lőni kezdték a túlélőket és a mentőket. Az egyiptomi hadsereg a terroristák feltételezett rejtekhelyeit bombázta.


Több robbantásos merényletet követtek el egy egyiptomi mecsetnél. Az áldozatok száma már elérte a kétszázharmincötöt, százkilencen megsebesültek.

A merényletet a Sínai-félszigeten hajtották végre, Bír-el-Abdban. Úgy tudni, hogy a támadók mintegy negyvenen volt. A mecsetben egy robbanás történt, a menekülőkre pedig különböző szögekből lőni kezdtek. A sebesülteken segítőkre és a mentőautókra is golyózáport zúdítottak. Mintegy húsz percig tüzeltek, közben azt kiáltozták, hogy "Allahu akbar!" és hitetlenek meggyilkolására szólítottak. A merénylők négy terepjáróval menekültek el.

Szemtanúk szerint behatoltak a mecsetbe is, és ott is tüzet nyitottak áldozataikra – írja az AP. A mecsetben szúfi hívők lehettek, akiket gyakran támadnak meg a szunnita radikálisok, főként az Iszlám Állam fegyveresei, mert hitehagyottaknak, bálványimádóknak tartják őket.

A támadásért még egyik szervezet sem vállalta a felelősséget. Egyiptom már évek óta harcol az iszlamista terroristákkal. A Sínai-félszigeten az Iszlám Állam szövetségesei civilek és rendfenntartók százaival végeztek már.Az egyiptomi elnök kíméletlen válaszcsapással fenyegette meg az elkövetőket. Abdel-Fattáh Esz-Szíszi rendkívüli ülésre hívta a védelmi és a belügyi tárca vezetőit, továbbá a hírszerzés főnökét.

"A hadsereg és a rendőrség minden erővel megtorolja mártírjaink halálát" – mondta televíziós beszédben Szíszi. Az egyiptomi légierő már péntek este légi csapásokat mért azokra a hegyes területekre, amelyekre feltehetően visszahúzódtak a merénylők. A légitámadás eredményességéről még nincs hír.

Az egyiptomi kormány háromnapos gyászt hirdetett.


Elítélték

Az orosz, az amerikai és a francia elnök egyaránt elítélte a merényletet. Vlagyimir Putyin szerint Oroszország a jövőben is kész együttműködni Egyiptommal a nemzetközi terrorizmus elleni harcban. Donald Trump "ártatlan és védtelen egyiptomi imádkozók elleni borzasztó és gyáva tettnek" minősítette a terrortámadást. "A világ nem tűrheti el a terrorizmust, katonai téren kell megvédeni magunkat és hiteltelenítenünk kell a terrorizmus létezésük alapját képező szélsőséges ideológiát". Elítélte a merényletet Emmanuel Macron, aki a Twitter fejezte ki részvétét.

"Határozottan fel kell lépni a határokat nem ismerő terrorizmus jelentette veszéllyel szemben és növelni kell a közös erőfeszítéseket az értelmetlen erőszak megelőzésére és kezelésére – mondta Sztella Kiriakídisz, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének elnöke. Áder János azt írta, ezekben a nehéz órákban "magyar részről lélekben ott vagyunk mindazokkal, akik a gonosz terrortámadás után most szeretteiket gyászolják".

Izrael is részvétét fejezte ki a merénylet után. Naftali Benett izraeli oktatási miniszter szerint "itt az ideje a nemzetközi egységnek a terrorizmus elleni háborúban, akárhol jelentkezzék is – Oroszországban, Európában, az Egyesült Államokban, Izraelben vagy az arab világban".