Vereséggel debütáltak az Eb-n a csoportunkból kijutott északírek

Fotó: AFP / TOBIAS SCHWARZ

-

A lengyel válogatott 1-0-ra legyőzte az északír csapatot a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság C csoportjának első fordulójában, vasárnap. Az Eb-re a magyar érdekeltségű selejtezőcsoportból kijutott északír csapat története első Európa-bajnoki mérkőzését játszotta.


C csoport, 1. forduló:

Lengyelország - Észak-Írország 1-0 (0-0)
Nizza, Stade de Nice, 33 742 néző, v: Ovidiu Hategan (román)
Lengyelország: Szczesny - Piszczek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk - Blaszczykowski (Grosicki, 80.), Krychowiak, Maczynski (Jodlowiec, 78.), Kapustka (Peszko, 88.) - Milik - Lewandowski
Észak-Írország: McGovern - McLaughlin, Cathcart, Evans, McAuley - McNair (Dallas, a szünetben), Norwood, Davis, Baird (Ward, 76.), Ferguson (Washington, 66.) - Lafferty
gólszerző: Milik (51.)
sárga lap: Kapustka (65.), Piszczek (89.), illetve Cathcart (69.)

Nagy lendülettel kezdték a mérkőzést a lengyelek, az első tíz percben a kapujukhoz szögezték az északíreket. Később a szigetországi csapat időnként már átjutott a lengyel térfélre, de inkább csak azzal a céllal, hogy amíg lehet, ott tartsa a labdát. A lengyelek a folytatásban is nagy fölényben futballoztak, két nagy helyzetet dolgoztak ki - a 30. percben Milik, a 39.-ben pedig Kapustka lőhetett volna gólt -, de ezen kívül a szívósan és szervezetten védekező ellenfelüket nem tudták komolyan zavarba hozni. Leginkább azért, mert nagyon sokszor ívelték be a labdát, melyeknél magabiztosan tisztáztak a védők. Az északírek az első 45 percben nem lőttek kapura.


Az összefoglaló:


A szünet után gyorsan megszerezte a vezetést a lengyel válogatott, Blaszczykowski kapta a labdát a jobb szélen, középre passzolt, Milik pedig 15 méterről, középről a kapu bal oldalába lőtt (1-0). Ezt követően már nem rohamoztak a lengyelek olyan nagy lendülettel, mint addig, de jelentős mezőnyfölénye így is megmaradt.

A hátrányba került északírek megpróbáltak támadásokat vezetni, ezzel együtt a lengyel kapu nem forgott veszélyben, míg a másik oldalon jó néhány ígéretes akció futott. A mérkőzés képét jól tükrözi, hogy a kapura lövési kísérletek száma 18-2, a labdabirtoklás pedig 60-40 százalék volt a lengyelek javára.