Véres választások Irakban

Fotó: Europress/AFP PHOTO/AHMAD AL-RUBAYE

-

Súlyos attrocitások zavarják a szerdán kezdődött iraki parlamenti választásokat. Az egyik városban lázadók kiürítettek és felrobbantottak egy szavazóhelységet.


A szerdai választások az elsők azóta, hogy az amerikai erők 2011-ben elhagyták az országot. A 22 millió szavazásra jogosult több mint 9 ezer jelölt közül választja ki a 328 parlamenti képviselőt. A választások esélyesének a síita miniszterelnök, Núri al-Máliki által vezetett koalíciót tartják. A szavazást a hónapok óta tartó újabb erőszakhullám árnyékolja be. Szerdán két nő meghalt az észak-iraki Kirkukhoz közeli Dibsz város egyik szavazóhelyiségének közelében, ahol pokolgép robbant fel. Egy másik szavazóhelyiséget a lázadók kiürítettek, majd felrobbantották az épületet - közölte a rendőrség. Bagdad közelében gránáttámadás ért két szavazóhelyiséget, ott nem sebesült meg senki. Az összecsapásokban az év eleje óta 3 ezernél is többen haltak meg. Csupán a választások előtti 48 órában csaknem kilencvenen vesztették életüket az összetűzésekben, ami hatással lehet a választási részvételi arányra is. Több tartományban egyébként szerdára járműközlekedési tilalmat rendeltek el, hogy korlátozzák a terrortámadások lehetőségét.


Az ENSZ adatai szerint 2013 volt a legvéresebb év Irakban 2008 óta, tavaly ugyanis 8.800-an - többségében civilek - vesztették életüket. Az összetűzések háttere, hogy a síták szerint a szunnita többség vezette kormányzat háttérbe szorítja kisebbségüket.