Véres összecsapás volt Hongkongban az utcai kajaárusok miatt

Forrás: EyePress News

-

Tüntetők csaptak össze a rendőrökkel az éjszaka Hongkongban. A káoszt a rendőrségnek az engedély nélküli utcai ételárusokkal szembeni fellépése váltotta ki, de a háttérben a hongkongi megmozdulások általános oka állhat: a függetlenedés Kínától. Az este folyamán huszonnégy embert, köztük egy nőt vettek őrizetbe.


A kínai különleges közigazgatási övezet egyik legforgalmasabb kerületét, Mong Kokot reggelre lezárták, jelenleg csend van a környéken. Az összecsapás első mérlege szerint 48 rendőr megsebesült, négy televíziós és több tüntető megsérült. Huszonnégy embert, köztük egy nőt őrizetbe vettek.


A körülbelül száz, többnyire maszkot, kapucnit vagy sisakot viselő rendbontó dobozokban és rekeszekben a helyszínre szállított téglákkal, üvegpalackokkal dobálta meg közelről a rendőröket, több utcában szemeteskukákat gyújtottak fel, köztéri állványokat döntöttek ki. A rendőrök egy része idővel rohamfelszerelést öltött, hordozható vízágyút és paprikaspray-t vetettek be támadóik ellen, többeket megbotoztak, a földre tepertek és voltak, akik kézi lőfegyverüket is elővették. Két figyelmeztető lövés is eldördült.A valószínűleg szervezett megmozdulás hátterében híradások szerint a Hongkongi Bennszülöttek nevű szervezet áll, amely a helyi önrendelkezés és részben a függetlenség szószólója. A rendőrség „szélsőséges elemeknek" nevezte a tüntetőket, akik házilag készített fegyvereikkel és védőpajzsokkal támadtak a rendfenntartókra. A közösségi média beszámolói szerint az őrizetbe vettek között van a helyi törvényhozás egyik képviselőjelöltje, Edward Leung. Leung a zavargások előtt hangosbeszélőn jelszavakat kiabált, hallgatói között többen kék tréningruhát viseltek, amire az ő neve volt írva.


A „bennszülöttek" legújabb felhívásukban máris Leung melletti „választási felvonulásra" toboroznak embereket, és arra kérnek mindenkit, hogy gondoskodjon a szeme, arca védelméről, és hozzon magával védőfelszerelést.

A hongkongi kormányzat hivatalos közleményben ítélte el a rendbontást.