Véres leszámolások és villamosszék mellé került a FIFA

-

Al Capone és társai mellé FIFA-tisztviselők kerültek a szervezett bűnözést bemutató Las Vegas-i Mob Museumban. Megnéztük a kiállítást.


Las Vegas egyik látványossága a szervezett bűnözéssel és bűnüldözéssel foglalkozó Mob Museum. Szeptembertől itt nyílt állandó kiállítás a korrupciós botrányba süppedt FIFA-nak.

A múzeum Las Vegas régi belvárosában található, egy 1933-ban felhúzott épületben, ahol eredetileg a helyi bíróság és a posta működött. 2012. február 14-én, a hírhedt maffialeszámolás, a Valentin-napi mészárlás évfordulóján nyílt meg a múzeum, amelyben az amerikai maffia működését, jellegzetes figuráit, kegyetlen módszereit ugyanúgy bemutatják, mint az őket üldöző nyomozók és beépített emberek munkáját.

Al Capone és társai viselt dolgait persze számtalan könyv és film feldolgozta, így a múzeum létjogosultságát az ott összegyűjtött tárgyak és főleg az interaktivitás adja. Rögtön a bejáratnál egy magas, cserzett képű fickó tájékoztat a legfontosabb tudnivalókról a bűnözőket épp fülön csípő rendőr stílusában, szigorú arccal, villogó szemekkel darálva a szövegét, mintha csak azt mondaná, ismertetem a jogait stb., stb., megértette? Elég letaglózó élmény, eszünkbe is jutott Athur király legendás megállapítása: kicsit túlspilázta a szerepét.


Vegasban vadászhat Al Caponéra


Joseph D. és Joseph S.

Később is érnek meglepetések, a látogató lefotózhatja magát a filmekből jól ismert, a letartóztatott magasságát jelző vonalak előtt, az viszont már brutálisabb, hogy egy villamosszékbe is beülhetünk (nem ülünk), vagy lövöldözhetünk kartonfigurákra egy kis lőpályán, ahogy a rendőrök is gyakorolnak.

A kiállítás legnagyobb része, a három emeletből két és fél a maffiával foglalkozik, így logikus volt, hogy a szeptemberben megnyílt FIFA-kiállítást is ehhez kapcsolják valahogy. Ezt bizonyos Joseph D. Pistone idézésével oldották meg. „A maffiát sikerült háttérbe szorítani, de nem öltük meg és nem hantoltuk el. Más formában, de most is működik tovább” – mondta az FBI-ügynök, aki Donnie Brasco fedőnéven beépült a New York-i Bonanno családba a hetvenes évek második felében.

Joseph S. Blatter viszont a FIFA-ba épült be a hetvenes évek második felében, akkor még csak technikai igazgatóként. Később elnök lett, a mai napig is az, igaz, a februári tisztújító kongresszuson távozik, miután a május végi kongresszus előtt hét magas rangú FIFA-tisztviselőt letartóztattak. Az amerikai vádiratban azonban összesen 14 embert – kilenc FIFA-illetékest és öt sportmarketing-vezetőt – vádolnak korrupcióval, illetve azzal, hogy zsarolásra, csalásra és pénzmosásra épülő rendszert működtettek több mint két évtizeden át.


A FIFA-kiállítás túl szerényre sikerült


Az informátor

A vegasi múzeum FIFA-kiállítása azonban jóval szerényebb a többi részlegnél, lényegében egyetlen szoba, amelynek egyik falán dokumentumfilm pereg a FIFA-ügyről, szemközt patinás újságok címlapjai láthatóak, oldalt egy világtérkép-installáció van gyógyszerkapszulákból, diktafonokból, plusz egy, a bűntípusok gyakoriságát bemutató érintőképernyős térkép, amelyen az emberkereskedelem címszót megnyomva Magyarországot, Nigériát és Brazíliát emeli ki a rendszer.

Még egy fala maradt a szobának, ott a letartóztatások kulcsfiguráit mutatják be, például Chuck Blazert, aki egykoron a FIFA végrehajtó bizottságának tagja volt, ám szügyig gázolt a korrupcióban. Mr. Tíz Százalék volt a beceneve, szemérmetlenül blogot készített a világ körüli utazásairól, New Yorkban, a Trump Towerben luxuslakást bérelt a macskáinak. Csakhogy, miután fényűző életmódjával 26 millió dolláros adósságot halmozott fel, és a hatóságok látókörébe került, az FBI informátora lett, és segített gyanús FIFA-vezetők lehallgatásában és az információgyűjtésben.

Szép történetek ezek, de a kiállítástól többet vártunk. Ám meglehet, pár év múlva gazdagabb lesz a focis gyűjtemény, mert a sportban nem csupán a FIFA fertőzött, elég csak a fogadási csalásokra gondolni. Márpedig az sem újdonság: a Chicago White Sox baseballcsapata már 1919-ben eladott meccseket – derült ki éppen a Mob Museum maffiával foglalkozó részében, ahol külön fal jutott a profi sportoknak. Akkoriban a nagy amerikai sportok kezdtek elég szépen fialni, és „ahol sok pénz van, ott megjelenik a maffia is”, figyelmeztet a múzeum falán az axióma.