Vérengzés jön a közszférában

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

Átalakítja a háttérintézményeket a kormány, komoly létszámleépítéssel. Azért arra lesz erő, hogy közigazgatási bíróságot állítsanak fel.


A kormányzati háttérintézményeknél minden ötödik alkalmazottat el fognak bocsátani, derült ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szavaiból. Lázár csütörtöki szokásos tájékoztatóján elmondta: a gazdasági és stratégiai kabinet ülésén az egyik fő napirendi pont volt a háttérintézmények átalakítása, amelynek során 20 százalékos létszámleépítés várható. Egyelőre nincs szó a teljes állami szektor átalakításáról, csak a vidékfejlesztési programot vizsgálják át alaposan. Itt 17 ezer alkalmazottat tartanak nyilván.

A közszférában egyébként 866 ezren dolgoznak, ám itt is belengetett a kormány létszámleépítést - akár 100 ezer főt érintően is. Az is igaz ugyanakkor, hogy az állami szférában a leépítés valójában álláshely megszűnését jelenti, nem pedig egy az egyben kirúgást. A különbség azért lényeges, mert első körben az üres, betöltetlen álláshelyek szűnnek meg, majd következnek a nyugdíj mellett dolgozók, s legvégső esetben kerülnek csak utcára aktív korú dolgozók.


Leépítik, átalakítják, megreformálják.


Az átalakítás egyik konkrét eleme az lesz, hogy a Magyar Államkincstár még nagyobb vízfejjé nő jövő nyártól.Ekkortól a Magyar Államkincstár lehet az egyedüli központi kifizetőhely, azaz az állampolgárok minden állami támogatást, juttatást innen kaphatnak - mondta Lázár. Egyelőre a családtámogatásokat - családi pótlék, gyes, gyed, gyet - a kormányhivatalok utalják, ezek bizonyosan átkerülnek az Államkincstárhoz. Ez bizonyosan nem lesz zökkenőmentes, hiszen a kincstárnak korábban is meggyűlt a baja az új feladatok integrálásával. A közszféra béreit is a kincstár utalja, s tavaly év végén több ezer alkalmazott bére "kallódott el", érkezett meg késve vagy nem teljes összegben.

Lázár megemlítette azt is, hogy a tervek szerint külön bíróságot alakítanak ki a közigazgatási ügyeknek. A miniszter szerint ezzel a hatósági ügyek (például adóperek) sokkal gyorsabban elintézhetők lesznek, mint most. A közigazgatási bíróság felállításáról szóló terv szerepel a kormány őszi törvényalkotási programjában, ezt Lázár szerint ötpárti vitára bocsátja a kormány - kérdés, ennek mennyi jelentősége lesz az elmúlt évek törvényalkotási szokásaiból kiindulva. Szkeptikusok már most aggályosnak tartják a tervet, mert ezzel a kormány egy külön, általa felállított testület elé csatornázhatja majd a kényes ügyeket - akár eltussolva azokat, akár a kormány számára kedvező ítélettel téve jelentéktelenné az ügyeket.