Verebesként varázsolt bajnokot Ranieri a leselejtezett focistákból

-

Claudio Ranieri összeszedte a máshonnan elküldött focistákat, hagyta őket játszani, és angol bajnokot csinált belőlük. Egy angol válogatott női focista szerint az olasz edző tökéletes pszichológus, ennek köszönheti a Leicester City az angol bajnoki címet.


Eniola Aluko amellett, hogy a Chelsea női csapatának gólerős csatára, az angol bajnokság tavalyi szezonjának legjobb játékosa, 90-szeres angol válogatott (tavaly világbajnoki bronzérmet nyert), a BBC-nek is rendszeresen ír. Legutóbbi cikkében mi mást boncolgatott volna, mint a Leicester City-féle csodát, hiszen a klub megnyerte a Premier League-et, miután az üldöző Tottenham nem tudta legyőzni a Chelsea-t.

Claudio Ranieri együttese története első bajnoki címét szerezte meg, és a 64 éves olasz szakember is most ünnepli pályafutása első bajnoki aranyát, pedig a Leicester a 16. csapata. Aluko az olasz vezetőedzőről írt cikket „Claudio Ranieri ,a játékospszichológia mestere” címmel, amelyben a szakember egészen kiváló kommunikációjának fontosságát ecsetelte.


Aluko világklasszis szinten focizik, és a BBC-nek ír


Néhány éve Kanté még a francia harmad-, Mahrez pedig a negyedosztályban focizott, míg Vardy egy gyárban melózott, mára pedig a világ egyik legerősebb bajnokságának legkeresettebb játékosai lettek – köszönhetően Ranierinek.

„Van egy csomó olyan focistám, akit valamelyik nagy klubnál túl kicsinek vagy túl lassúnak találtak. Ilyen például N’Golo Kanté, Jamie Vardy, Wes Morgan, Danny Drinkwater vagy Riyad Mahrez. Az első edzésen láttam, hogy milyen minőség van ezekben a fiúkban, tudtam, hogy milyen jók lesznek” – mondta néhány hete Ranieri, aki ezeket el is tudta hitetni velük. A nemrég elhunyt Verebes Józsefről keringtek olyan anekdoták, hogy bármelyik játékosával el tudta hitetni, hogy világklasszis focista, vagy nincs nála jobb azon a poszton egész Európában – Ranieri ezt csinálta meg az angol bajnokságban Mahrezékkel.


Ranieri és Mahrez


Az olasz szakember rendkívül közel került játékosaihoz, amolyan apa-fiú viszonyt ápol többükkel, és motiválni is remekül tudja őket. „Gyerünk, srácok, mindenkit meghívok pizzázni, ha ma nem kapunk gólt” – mondta nekik a Crystal Palace elleni meccs előtt. A srácok nyertek 1-0-ra, este el is mentek egy pizzériába, ott azonban Ranieri mindenkit a konyhába vezényelt.

„A pályán is minden sikerért megdolgozunk, itt is dolgozzatok meg a vacsorátokért” – mondta nekik, a játékosok pedig aznap maguknak sütöttek pizzát, kiváló hangulatban telt az este (képgaléria itt). Azóta tucatnyi meccsen nem kaptak gólt, de Ranieri kommunikációja nemcsak feléjük, hanem a sajtó felé is egészen kiváló volt egész évben.A Chelsea, a Juventus, az Inter, a Roma, a Fiorentina és a Valencia kispadján is megfordult, ám ott komolyabb sikereket nem arató Ranieri a kezdetektől fogva levette a játékosok válláról a terhet. A szezon elején ez még nem volt nehéz, hiszen tavaly épphogy csak bennmaradt a csapat, így az idén sem volt sokkal komolyabb elvárás a vezetőség részéről.

Amikor azonban már a bajnoki hajrá következett, és még mindig a Leicester vezette a tabellát, akkor egyre másra érkeztek a bajnoki címet firtató kérdések. Ranieri folyamatosan hárította ezeket, egyszerűen nem volt hajlandó beszélni róla, és a Bajnokok Ligájáról is csak azután nyilatkozott, miután biztossá vált, hogy a csapat indulhat a sorozatban.


Igyekszik levenni a terhet a játékosokról


„Egészen egyszerűen semmilyen nyomást nem helyezett a játékosaira, hanem engedte őket játszani úgy, ahogy tudnak” – kezdte cikkében Eniola Aluko, aki egy személyes sztorival is megerősítette, hogy mennyire fontos egy focistának, hogy milyen pszichés állapotban lép pályára.

„A 2014-es bajnokságban mindenki arról beszélt, hogy megnyerjük az aranyérmet, erre az utolsó fordulóban 2-1-re kikaptunk a Manchester Citytől, és rosszabb gólkülönbségünkkel elveszítettük a bajnoki címet. Emlékszem, mennyire agyonnyomott bennünket azon a meccsen a teher.


Előtte nem tudtuk elengedni magunkat, nem tudtunk egy jóízűt nevetni, de még mosolyogni sem az öltözőben.

Egy évvel később az FA-kupa döntője előtt ugyanezt a nyomást éreztem, de tudtam, hogy nem szabad még egyszer így pályára lépnem, ezért megtettem mindent, hogy ellazuljak, jógáztam, és próbáltam minden másra gondolni. Bejött, hiszen felszabadult játékkal nyertünk.”


FOOTBALL - ENGLISH CHAMP - LEICESTER v CRYSTAL PALACE

Ranierit imádják a játékosai


Aluko szerint azért is volt egész évben nehéz dolga Ranierinek, mert azok a játékosok, akik most ezeket a győzelmeket szállítják, soha nem értek még el hasonló sikereket, érthetően mindenki élete legnagyobb lehetősége előtt állt, ezt pedig borzasztó nehéz lehetett kiverni a fejekből.

„Nem hiszem, hogy a játékosok jól reagáltak volna arra, ha Ranieri elkezd beszélni a BL-ről és a bajnoki címről. Ez a szezon tökéletesen mutatja, hogy mennyire fontos, hogy egy edzőnek megfelelő pszichológiai érzéke legyen. Ott van például Arsene Wenger, aki évek óta képtelen hasonlót elérni az Arsenallal. Minden évben lenyilatkozza, hogy a BL-be kell jutni, hogy a bajnoki címért szeretnének harcolni. Milyen teher lehet ezeken a játékosokon? És ezt a hibát évről évre elkövetik az Arsenalnál” – írta a Chelsea és az angol női válogatott csatára.


Leicester City v Arsenal - Premier League

Ranieri fogadja Wenger gratulációját


Aluko szerint Angliában már kezd terjedni a „Doing a Leicester”, azaz szabad magyar fordításban „leicesterezni” kifejezés. Példát mutatott az idén a Leicester a kiscsapatoknak, hogy igenis megverhetőek a sztárklubok, és a következő szezonban egészen biztosan több öltözőben is elhangzik majd a motivációs kérdés: „Miért ne lehetnénk az idén mi a Leicester City?”„Több klub is feltérképezte már a Leicester tehetségkutató hálózatát, és követendő példa az a fajta sporttudományos módszer is, amellyel minimálisra csökkentették a csapaton belüli sérüléseket” – írta Aluko. Abban azonban biztos, hogy jövőre ugyanezt a teljesítményt nem tudja megismételni a Leicester, hiszen egyrészt a Bajnokok Ligájában is helyt kell állnia, másrészt valószínűleg több kulcsjátékosát is elcsábítják majd a sztárcsapatok.


West Bromwich Albion v Leicester City - Premier League

Csoda lenne, ha a Leicester meg tudná tartani Vardyt


Hogy ki lehet a következő szezon Leicester Cityje? Aluko szerint a Slaven Bilic által irányított West Ham United az idei fantasztikus szezon után (a hatodik helyen áll) jövőre még egyet léphet előre, akár a legjobb négy közé is. Ha pedig szigorúan a Leicester-mintát vesszük alapul, tehát egy alsóházi csapat feltámadását, akkor Aluko a Bournemouthban látja a jövő Leicesterét. Eddie Howe vezetésével a Bournemouth tavaly megnyerte a másodosztályt, most a 15. helyen áll, de biztosan bennmaradt a Premier League-ben.


FOOTBALL - ENGLISH CHAMP - BOURNEMOUTH v MANCHESTER UNITED

Eddie Howe (középen) és a Bournemouth a következő Leicester?


„Eddie Howe rendkívül gyors focit játszat csapatával, szerintem egyszer az angol válogatott szövetségi kapitánya is lehet. Előtte azonban klubszinten kell teljesítenie, és a Bournemouthszal akár képes is lehet arra, hogy BL-helyen végezzen. Őrültség? Tavaly ilyenkor a Leicester bajnoki címét is annak tartották volna.”