Vérdíjjal tenné biztonságosabbá városát a polgármester

Fotó: AFP / Noel Celis

-

A Fülöp-szigeteki politikus szerint a fejvadászat remek kiegészítő kereseti lehetőség.


Minden megsebesített drogbáróért, betörőért vagy más bűnözőért 5 ezer pezót (nagyjából 30 ezer forintot), a halott bűnözőért pedig 50 ezer pezót ajánlott fel a biztonsági erőknek és a civileknek a Fülöp-szigeteki Cebu leendő polgármestere. A 67 éves Tomas Osmena, aki korábbi polgármestersége idején saját maga hozta létre a szervezett bűnözéssel harcoló fejvadászcsapatokat, most a rendőrségre, a polgárőrségre és a civilekre bízná a piszkos munkát.

„A csapatok létrehozása remek kiegészítő kereseti lehetőség lenne számukra” – mondta Osmena, akinek nagyapja, Sergio Osmena a Fülöp-szigetek elnöke volt.

Az összeget csak azok kapják meg, akik regisztrált fegyverrel, indokolt körülmények között végeznek a banditákkal. „Például a szomszédomat megtámadja egy rabló, a segítségére sietek, és lelövöm. Ebben az esetben jár a vérdíj” – mondta Osmena.

A leendő polgármester azt tanácsolta a bűnözőknek, hogy még időben hagyják el a 900 ezres várost. Osmena előző polgármestersége idején maszkos, motorbiciklis ítéletosztók járták a várost: 2004 decembere és 2006 augusztusa között 168 bűnözővel végeztek.

A polgármester stílusa nagyban hasonlít a szabadszájú Rodrigo Duterte, Davao egykori vezetőjének, a Fülöp-szigetek leendő elnökének stílusára. Duterte hasonló módszerekkel tette a világ negyedik legbiztonságosabb városává Davaót.

Michael Rama távozó cebui polgármester óvott az önbíráskodástól, a kettős mérce alkalmazásától és az erőszakspiráltól, amelyhez az említett bűnüldöző csapatok létrehozása vezethet.