”Vérciki, hogy mindig ugyanazzal az ócska trükkel verik át az MSZP-t”

Fotó: VS.hu / Mudra László

-

Az MSZP választmányi elnöke üzent a kibeszélőknek, beszólt Hillernek, és a kongresszuson módosították az alapszabályt: jöhet az előválasztás. A mostani elnökség nyárig marad. Közben üzent Gyurcsány is: a DK vezető szerepre készül. Erre Botka csak legyint. Az MSZP fizetésemelésért felkiáltójellel kampányol, fehér alapon is fehérrel.


Bár hozhatott volna némi izgalmat az MSZP kongresszusába, ha több elnökségi tag beváltva a sajtóban megjelent „fenyegetését” valóban lemond, ilyen azonban nem történt. Az egyik elnökség iránt kritikus szocialista szerint ez egyfajta „médiahekk” volt, amivel a jelenlegi pártelnök Tóbiás József értésére akarták adni, hogy nem húzhatja el az elnökválasztást jövő október-novemberig.


Az ügy előzményéhez tartozik, hogy a kongresszus előtt az MSZP Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöksége indítványozta, hogy februárban már kezdődjön el a tisztújítás (ami felmenő rendszerben májusig tart). Egy forrásunk úgy fogalmazott a témával kapcsolatban: „Ezek úgyis menni fognak”

Gúr Nándor megyei elnök a VS.hu-nak azonban azt mondta, ez nem személyek ellen irányuló javaslat volt, a cél az, hogy minél hamarabb legyen új vezetés , és ne a belső intrikák feszítsék szét a pártot, hanem tartalmi ügyekkel foglalkozzanak. Gúr Nándor szerint ezzel Tóbiás József is egyetért, noha ezzel adott esetben másfél hónapot elvehetnek Tóbiás mandátumából.


Belső kritika van most bőven: a Hiller István volt MSZP elnök ambícióit feszegető cikkünkben például egy erősen kritikus szocialista azt mondta, ő örülne, ha Hiller lenne az elnök, „hiányoznak ugyanis a gondolatok a pártból”. A Bács-Kiskun megyei elnök, Király József az elnökségnek azt írta „arra a következtetésre jutottam, hogy a mostani országos vezetésünk nem alkalmas arra, hogy ezt a pártot a jelenlegi helyzetéből kimozdítsa.” Bár nem nyílt levélnek szánta, az Indexhez eljutott. „Nem értitek a párt jelenlegi működését, helyzetét, jövőbeni lehetőségeit” - írta például az elnökségről.

Alaposan fölkavarta az MSZP-t Hiller István korábbi, a határkerítést támogató nyilatkozata is, amelyre Tóbiás József nyilvánosan is reagált: „mindenkinek el kell döntenie, színt kell vallania, hogy önálló, önazonos és független baloldali politikával a kormányváltásra készülő MSZP-t, vagy egy Fideszhez közeli MSZP-t szeretne látni.” Egy, a kongresszust megelőző választmányi ülésen állítólag még keményebb volt, az erről beszámoló résztvevő azt mondta, „végre úgy éreztem, van elnöke a pártnak.”Hiller István a kongresszus szünetében újságíróknak nyilatkozva nem bírálta viszont a pártvezetést, bár burkolt kritikaként értelmezhető az a gondolata, hogy sokkal több baloldali, potenciálisan az MSZP-t támogató szavazó van, mint amennyien most állnak a párt mögött, ők megfelelő politikával elérhetők.


„Többen lennének akik választanának egy karaktereresen politizáló, saját véleményét megfogalmazó MSZP-t. Egy karakteres, önálló véleménnyel rendelkező MSZP-t akarok, ami nem csak reagál. Ha ugyanis csak azt teszi, mindig ellenzékben marad.”

Hiller elnöki ambícióit firtató kérdésünkre azt válaszolta, nem akar elnök lenni, még akkor sem, ha többen ezt szeretnék. (Van, aki szerint Hiller taktikázik: addig húzza, míg a végén könyörgésre beleáll az elnöki posztba.) A választmányi elnöki felkérésre igent mondana. Az őt ért kritikákról azt mondta, bár most kisebbségben van a véleményével, előfordult már, hogy végül abból lett a többség.

Botka László is maradna választmányi elnök, bár azt mondta, nem bejelentkezni szokott, megvárja, míg felkérik. Az utóbbi időben felhalmozódott kritikákról azt mondta, normális párton belül jó, ha vannak politikai viták, ám kifelé ezek pozícióról szóló vitáknak látszanak, mert érdemi politikai alternatíva nem merült fel, csak spontán ítéletek hangzottak el. Abban bízik, hogy ez a szakasz most lezárul. Ugyanezt a küldötteknek úgy mondta:

„Az MSZP rombolására most régi-új taktika van, a saját belső, gondtalan naivságunkra akarnak építeni. Sokáig azzal romboltak minket, hogy megkérdezték a korábbi vezetőket, hogy miért ilyen szürkék az újak, az újakat pedig arról, miért ilyen szürkék a régik. Miután mindkét helyről igenlő válaszokat hallottak, az emberek joggal gondolhatták, hogy mindkét megállapítás igaz. A mostani nyilatkozatokról az jut eszembe, hogy


nem az a baj, ha valakiből folyamatosan hülyét csinálnak, hanem az a vérciki, hogy mindig ugyanazzal az ócska trükkel.


Ezt a gondolatsort azzal zárta: „a puskaporral kapcsolatban két dolgot kérek: tessék szárazon tartani és nem egymásra pazarolni.” Beszólt Gyurcsány Ferencnek, amiért már nem ellenzi az egykulcsos adót, és Hiller Istvánnak is, amiért támogatja a kerítést. Gyurcsány bírálata taps alapján nagyobb tetszést váltott ki a kongresszusi küldöttekből, mint Hilleré. Azzal biztatta a megjelenteket, a társadalomban olyan súlyos feszültségek vannak, hogy bármikor lehet politikai fordulat. Bár az MSZP-t sem kímélte:


A következő feladat a programalkotás. Ebben jók vagyunk. 2012-14 között két évig csináltuk, több száz szakértő bevonásával, 1000 oldal lett. Ez kell, de kevés, nem pótolja a hitelességet és a kormányzóképességet. De elkezdjük. 

MSZP kongresszus, Villányi úti konferenciaközpont, Lendvai Ildikó, Kovács László


A kormányt bírálva viszont „fideszjobbik”-ról beszélt folyamatosan, miután szerinte a Fidesz és Jobbik ugyanazt képviseli, és nem a Jobbik vált néppárttá, hanem a Fidesz szélsőségessé, a kormányzás helyett pedig az emberek félelmeire, kiszolgáltatottságára építi hatalmát.

Szerinte a mostani vezetéssel szembeni alternatíva felállítása az MSZP feladata. Azt mondta, a pártnak egy olyan új karaktert kell felépíteni, amely közérthetően tudja leleplezni a kormányzati propaganda hazugságait. Botka László szerint a szocialista pártnak a fizetésemelésre, a földügyekre, az igazságos szociális és nyugdíjpolitikára, valamint egy valódi fenntartható rezsicsökkentésre kell koncentrálnia, hiszen ezek az ügyek milliókat érintenek.

Az MSZP elnöke, Tóbiás József (saját megfogalmazása szerint) „azzal vádolta a Fideszt”, hogy eltűri a mélyszegénységet és szándékosan megfeledkezik a társadalom kiszolgáltatott csoportjairól, hogy a hatalomért és az abból származó, magánzsebekben fialtatott tőkéért politizál, hogy tudatosan alacsonyan tartja a munkabéreket. Azt mondta, tragikusan leromlott az egészségügy és a szociális ellátórendszer.

Hangsúlyos elem volt a fizetésemelés követelése. A párt a Villányi úti konferencia központban tartotta kongresszusát, amelyet telerakott fehér - néha pirossal megvilágított - felkiáltójelekkel. Ugyanez maradt a kivetítőn is. Fehér alapon fehér felkiáltójel.


MSZP kongresszus, Villányi úti konferenciaközpont, Tóbiás József


Tóbiás József bejelentette, aláírásgyűjtést kezdenek a tisztességes fizetésekért. Megismételte, minimum nettó 100 ezer forintot kell adni a közalkalmazottaknak, a közszolgálatba lépő főiskolát illetve egyetemet végzetteknek pedig minimum 175-200 ezer forintot. Bár itt nem beszélt arról, az eredeti programjuk a versenyszféra béreit is érinti: középfokú végzettséggel nettó 125 ezer forintot kellene keresni az MSZP szerint. Az ötletet a menekültválság közepén, egy parlamenti ülésen dobta be az MSZP elnöke, volt, aki azt mondta, kommunikációs szempontból a szokásos balfaszkodást hozták.

Tóbiás József beszélt arról is, Magyarország jobboldalra csúszott, de a jobboldal már nem néz szembe a problémákkal, ezért nem tud változtatni a krízisen. Szerinte


az MSZP történelmi jelentőségű feladata, hogy Magyarországot kivezesse a zsákutcából.

MSZP kongresszus, Villányi úti konferenciaközpont, Tüttő Kata, Kunhalmi Ágnes és Molnár Csaba


Bár jellemzően azon élcelődnek, hogy kevés a fiatal az MSZP kongresszusán, Tóbiás József ebben is megtalálta a pozitívumot:


büszke vagyok arra, hogy az MSZP a nyugdíjasok körében a legnépszerűbb. A MSZP nem olyan párt, mint a Fidesz, ahol 50 felett már értéktelennek tekintik az embereket.

Tóbiás József beszélt arról is, jövő júniusban választanak pártvezetést, és azt reméli, azon a kongresszuson lerakják a választási program alapjait is. Az alapszabály módosítást a küldöttek 80 százalékos többséggel fogadta el, ebben a többi között azt rögzítették, az MSZP a nemzeti és európai hagyományokra építi politikáját. Ezt Tóbiás úgy értékelte, az a program, amit másfél éve elnökké választásakor megfogalmazott, most 80 százalékos támogatást kapott.

A kongresszus nyilvános részének elején egyébként levetítettek egy másfél perces kisfilmet a sikereikről, ebben az időközi választási győzelmeiken kívül belevették a küzdelmet a Quaestor-károsultakért, a gázlopás leleplezését, hogy nem engedik a vidék kiárusítását, illetve hogy a vasárnapi zárva tartás ellen küzdenek.

Az alapszabályba lehetőségként bekerült az előválasztás is, a 106 egyéni választókerületben. Botka László szerint ez erős üzenet, azt üzeni, hogy mindenkivel szeretnének szövetséget kötni, akik érdekeltek az orbáni rendszer lebontásában, nincsenek leosztva a lapok. Egy név nélkül nyilatkozó résztvevő szerint viszont ez csak azért szerepel az alapszabályban, hogy legyen valami, ami Tóbiás Józsefhez kötődik, mert ehhez amúgy nem kellett volna alapszabályt módosítani. Szerinte illett volna előtte megkérdezni a többi pártot is, hogy ők mit szeretnének.


MSZP kongresszus, Villányi úti konferenciaközpont, Botka László, Tóbiás József


Gyurcsány Ferenc DK elnök az előválasztásra kérdésünkre azt mondta, „ez technikai kérdés, minden jó”, ha több jelölt van, ki kell választani egyet. Abban biztos, hogy lesz összefogás. Azt látja csak máshogy, ki vezesse azt:

„Arra készülünk, hogy legkésőbb 2018-ban, a demokratikus ellenzék vezetőjeként kormányt alakítsunk" - üzent az MSZP kongresszussal egy időben zajló DK-s értekezleten az MSZP-nek.

Hogyan akarják átvenni a vezetést - kérdeztük Gyurcsánytól, aki röviden annyit mondott, „bármilyen meglepő is, munkával.”

Ez nem lesz egyszerű, mert a Nézőpont eredményein kívül - ahol csak egy százalékkal vezet az MSZP a DK előtt - mindenhol legalább kétszeres az előnye az MSZP-nek a biztos pártválasztókat nézve. Gyurcsány abban amúgy biztos, hogy lesz összefogás a baloldali pártok között választás előtt, és szerinte miniszterelnöki ambíciókról pedig 500 ezer támogatóval nem érdemes beszélni, majd csak akkor, ha ez a szám eléri a 2 milliót.


DK, Gyurcsány


A választókerületi elnöki értekezleten keményen ostorozta a kormányt, de azért beszólt a szocialistáknak is Gyurcsány Ferenc, kezdve azzal, hogy azért hozott létre új pártot, mert korábbi pártja „képtelen szembenézni a nagy pártok világát behálózó korrupcióval.” Szerinte igenis van különbség a 2010 előtti és utáni korrupció között, „korábban elloptak ezt, meg azt, most meg ellopták a törvényhozást, törvényes lett a lopás.”

Az MSZP kampányára válaszul Gyurcsány az üzente, noha szerinte is törvényes kizsákmányolás zajlik jelenleg is, a minimálbér alacsonyabb, mint a megélhetési minimum, de ezt nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatni. „Nem volt igazunk, mikor megemeltük 50 százalékkal a béreket” - utalt Gyurcsány a Medgyessy-kormány béremelésére, és szerinte most nincs igaza a szocialistáknak sem.

„Ennek az a vége, hogy belerokkanunk. A vállalkozások egyensúlyoznak a túlélésért, nem szabad ilyet rájuk szabadítani egyik napról a másikra” - mondja Gyurcsány.


Ne bolonduljunk már meg kollégák, hogy legyen hárommal több szavazónk. Ne mondjunk olyat, amiről tudjuk, hogy nem lehet megcsinálni, mert belerokkanunk.

Bejelentette azt is, jövő februárra elkészül a programjavaslat, amiről nemzeti konzultációt hirdet.