Vér folyt Kelet-Ukrajnában, Kijev fegyverletételt követel

Fotó: AFP/Anatoliy Stepanov

-

Tegnap fegyveresek elfoglalták a rendőrkapitányságot a kelet-ukrajnai Szlovjanszkban. Válaszul a belügyi erők műveletet indítottak vasárnap reggel, az összecsapásoknak már megvan az első halálos áldozata. Azóta már Jenakijeve is „elesett” – az oroszbarát fegyveresek ott is több épületet elfoglaltak, a tanács épületének tetején az orosz zászló leng.


20:29

Moszkva szerint „bűn” az ukrán művelet

Baumann Zsófia

Az orosz külügyminisztérium vasárnapi tájékoztatása szerint Moszkva bűn az ukrajnai szakadárokat fenyegető, a kijevi hatóságok által bejelentett hadművelet. Az orosz külügyminisztérium Turcsinov ideiglenes ukrán államfő korábbi nyilatkozatára reagált. Közleményében a Nyugatra hárította a felelősséget egy ukrán belháború megakadályozásáért, mondván, hogy a Nyugatnak „vissza kellene fognia” szövetségeseit az ukrán kormányban.


19:02

Hétfőig le kell tenni a fegyvert!

Baumann Zsófia

Olekszandr Turcsinov ügyvivő ukrán államfő hétfő reggelig adott haladékot a kelet-ukrajnai oroszbarát aktivistáknak fegyvereik letételére. Turcsinov a nemzethez intézett televíziós beszédében vasárnap este bejelentette, hogy „átfogó terrorizmus ellenes hadműveletet” terveznek a hadsereg bevetésével a keleti országrészben, ahol szerinte Oroszország szítja a zavargásokat, és „háborút folytat Ukrajna ellen”. „Nem hagyjuk, hogy Oroszország ismét a krími forgatókönyv szerint járjon el” – jelentette ki. Az ideiglenes elnök azt ígérte, hogy nem fogják felelősségre vonni azokat, akik hétfő reggelig leteszik a fegyvert, és korábban nem lőttek rá a biztonsági erőkre.


17:34

Fokozott amerikai szankciók

Baumann Zsófia

Az Egyesült Államok kész fokozni az Oroszország elleni szankciókat, ha Ukrajnában folytatódnak az elmúlt napokban tapasztalt akciók – jelentette ki Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet vasárnap az ABC amerikai televíziónak nyilatkozva. „Láthattuk, hogy a szankciók fájni tudnak, és ha az utóbbi napokban látott akciók folytatódnak, akkor fokozzuk a szankciókat” – mondta Power. Az amerikai diplomata szerint a kelet-ukrajnai városokban oroszbarát fegyveres csoportok által elkövetett fegyveres támadások magukon viselik Moszkva kézjegyét.


17:33

Vasárnap délután Szlovjanszk külvárosában

Baumann Zsófia

-


16:27

Újabb francia szankciók a láthatáron

Baumann Zsófia

„Egyértelmű, hogy kénytelenek leszünk további szankciókról dönteni katonai eszkaláció esetén, mindkét oldalon megbékélés szükséges” – fogalmazott vasárnap Jean-Marie Le Guen, a francia országgyűlés parlamenti kapcsolatokért felelős államtitkár az Europe 1 francia kereskedelmi rádió, az i-Télé hírtelevízió és a Le Monde című napilap közös műsorában. A kormánytag szerint „nincs katonai megoldás a problémára”, és tiszteletben kell tartani Ukrajna területi integritását és a május 25-i választások tisztaságát. „A jelenlegi helyzet a provokátoroknak kedvez, ezért minden oldalon – valójában két oldalon – megbékélési politikára, a feszültség oldására van szükség” – tette hozzá. A Franciaország szerepét illető kérdésre Le Guen elmondta, hogy „nagyon erős diplomáciai akciók és kezdeményezések történtek, s továbbiak is lesznek”.


14:01

EU miniszteri találkozó holnap

Baumann Zsófia

Az európai külügyminiszterek hétfőn találkoznak, hogy megvitassák a Kelet-Ukrajnában kialakult helyzetre adható lehetséges válaszokat.


13:54

A szintén kelet-ukrajnai Kramatorszkban is nő a feszültség

Baumann Zsófia


13:41

A NATO főtitkára újabb szankciókkal fenyegette meg Oroszországot

Gyula Várkonyi

Anders Fogh Rasmussen szerint Moszkva propagandaháborút folytat, amire a hidegháború óta nem volt példa. Mint mondta, a NATO és a Nyugat elleni orosz propaganda egy olyan füstfüggöny, amellyel Oroszország törvénytelen cselekedeteit igyekszik elleplezni. Hozzátette, nem igaz az a moszkvai állítás, amely szerint a szövetség beavatkozik az ukrán belügyekbe azzal, hogy Kijevet NATO-tagságra ösztökélné. Oroszország a NATO főtitkára szerint válaszút előtt áll: vagy véget vet annak, hogy másokat hibáztasson saját tetteiért, kivonja katonáit, tartja magát nemzetközi kötelezettségeihez, és megkezdi a bizalom helyreállítását, vagy pedig még szélesebb körű nemzetközi elszigetelődés vár rá.


11:40

Egy halott, öt sebesült Szlovjanszkban

Baumann Zsófia

Az ukrán biztonsági erők egy tagja meghalt, öt  másik megsebesült a ma délelőtti szlovjanszki összecsapásokban – mondta Ukrajna belügyminisztere. Arszen Avakov hozzátette, nem tudni, hogy a másik oldalon, az oroszbarát felkelők között  hányan sérültek vagy haltak meg. „Az összecsapásokra a szeparatisták által állított útlezárásoknál került sor. Ők nyitottak tüzet az ukrán biztonsági erőkre, amint azok megközelítették a barikádokat” – mondta név nélkül egy biztonsági forrás az ukrán hírügynökségnek.


11:34

Újabb város az oroszbarát fegyveresek kezén!

Baumann Zsófia

Egy helyi ukrán hírportál szerint az éjjel egy újabb kelet-ukrajnai várost, Jenakijevét is oroszbarát erők foglalták el. A hír szerint az ügyészség, a rendőrség és a városi tanács két épületét is elfoglalták. A hírportál helyszíni tudósítója szerint a tanács épületének tetején egy orosz és egy donyecki népköztársasági zászló lengedezik. A fegyveresek kora hajnalban hagyták el az ügyészség épületét, miután megbizonyosodtak róla, hogy nem tárolnak bent fegyvereket.


11:03

Új polgármester Szlovjanszkban?

Baumann Zsófia

A BBC helyszíni tudósítója szerint egy férfi, bizonyos Vjacseszlav Ponomarjov kikiáltotta saját magát Szlovjanszk új polgármesterének, miután bejelentette, hogy a korábbi polgármester, Nelja Stepa elmenekült. A „város új vezetője” hozzátette, ukrán páncélozott szállítók sorakoznak a város határánál, és eddig legalább egy oroszbarát fegyveres megsérült a mai összecsapásokban. A férfiről készült videó itt látható: .

11:03

Újabb épületet foglaltak el az oroszbarát fegyveresek

Baumann Zsófia


10:36

Újra barikádok állnak az ukrán utcákon - ezúttal Szlovjanszkban

Baumann Zsófia

UKRAINE-RUSSIA-CRISIS-POLITICS- ukrajna, tüntetés, Slavyansk város

-


10:20

Terror Donyeckben

Baumann Zsófia

Donyeck kormányzója, Szerhij Taruta úgy nyilatkozott, hogy minden legális eszközt be fognak vetni, hogy helyreállítsák a rendet a régióban. A kelet-ukrajnai városok rendőrkapitányságainak és más hivatalos épületeinek a megszállása „terrorcselekménynek” minősül, így arra a városok biztonsági szervei fognak megfelelő választ adni. „Ismeretlen fegyveresek rendőrkapitányságokat foglaltak el a régióban, kifosztották őket, és felfegyverezték a lakosságot” – szól a kormányzó ma kiadott nyilatkozata.


08:22

Művelet indul Szlovjanszkban

Baumann Zsófia

A belügyi erők műveletet indítottak vasárnap reggel a kelet-ukrajnai Szlovjanszkban, miután tegnap fegyveresek elfoglalták a helyi rendőrkapitányságot  – közölte Arszen Avakov ukrán belügyminiszter Facebook-oldalán. A politikus azt írta, hogy az akciót az Ukrán Biztonsági Szolgálat irányítja, és a különböző erőszakszervezetek különböző egységei vesznek részt benne. Mint hozzátette, „nagyon kemény” választ adnak a tiltakozók cselekedeteire. Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség beszámolója szerint a bejelentést követően a város utcáin autógumikból, homokzsákokból és falapokból álló barikádokat kezdtek emelni az elfoglalt rendőrségi épületnél. A tegnapi eseményekről bővebben itt olvashat.