Venezuelában is egyre jobban terjed a Zika-vírus

-

4500-nál is többen kaphatták el a dél-amerikai országban.


Venezuelában feltehetően meghaladja a 4700-at a Zika-vírussal fertőzöttek száma – jelentette be csütörtökön a latin-amerikai ország egészségügyi minisztere, Luisana Melo. Venezuelai orvosok napok óta azt követelik a kormánytól, hogy tegye közzé a Zika-vírussal kapcsolatos statisztikákat, és arra figyelmeztettek, hogy a betegség veszélyes mértékben elterjedhetett az országban. Civil szervezetek a láz rohamos terjedéséről számoltak be.

A betegeknek csak kis hányadánál jelentkeznek szövődmények, javarészt ideggyógyászati problémák merültek fel.

A venezuelai egészségügyi tárca korábban csak azt erősítette meg, hogy az egyiptomi csípőszúnyog által terjesztett Zika-láz jelen van a dél-amerikai országban. A minisztérium 2015 januárja óta nem tett közzé a járványos betegségekről szóló információkat.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetősége csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy „robbanásszerűen” terjed a zika-vírus, ezért hétfőre sürgős független szakértői tanácskozást hívtak össze annak eldöntésére, hogy ki kell-e hirdetni a nemzetközi egészségügyi szükségállapotot. A vezetőség genfi ülésén Margaret Chan, a WHO főigazgatója azt mondta, hogy a vírus már több kezd lenni egyszerű fenyegetésnél. Még nincs bizonyíték arra, hogy a Zika-vírus felelős a brazíliai újszülöttek növekvő számú kóros kisfejűségéért, azonban „a veszély szintje rendkívül magas”.

A brazil egészségügyi minisztérium szerdán közölte, hogy az elmúlt hónapokban 4120 esetben merült fel csecsemőknél a kóros kisfejűség, orvosi nevén a mikrokefália gyanúja, de az eddig elvégzett több száz laboratóriumi vizsgálatból csak 270 alkalommal azonosították a Zika-vírust az érintett csecsemőknél, 462 esetben pedig kizárták a kórokozó jelenlétét. A kóros kisfejűséget a herpesz, a rubeola vagy a szifilisz ugyancsak kiválthatja.

A WHO szerint mindazonáltal azokban az országokban, ahol csak most figyeltek fel a Zika-vírus okozta betegség terjedésére, kilenc hónap múlva Brazíliához hasonlóan meg fog jelenni a mikrokefália. A WHO amerikai járványügyi felelőse, Sylvain Aldighieri szerint 3-4 millió Zika-vírusfertőzésre lehet számítani a következő évben Amerikában.