Venezuela: az ügyészek a bíróktól várnak segítséget

Fotó: AFP / RONALDO SCHEMIDT

-

Bírósághoz fordultak venezuelai ügyészek, kérelmezve, hogy akadályozza meg az alkotmányozó nemzetgyűlés összehívását pénteken - közölte csütörtökön Twitter-üzenetében a főügyészség.


A közleményből kiderül, hogy egy államügyész és egy fővárosi kerületi ügyész ez ügyben egy alsóbbrendű bírósághoz fordult, feltehetően azért, hogy megkerülje a kormány befolyása alatt lévő legfelsőbb bíróságot. Az AP hírügynökség szerint azonban még így is szinte biztosra vehető, hogy kérésüket elutasítják.

Luisa Ortega Díaz venezuelai főügyész tömeges választási csalás gyanújával vizsgálatot indított a venezuelai kormány és a választási hatóságok ellen. "Két államügyész vizsgálódik az alkotmányozó nemzetgyűlés megválasztásakor elkövetett csalások ügyében a Smartmatic cég segítségével" - jelentette be Ortega Díaz szerda este. Határozottan bírálta Nicolás Maduro elnök terveit az alkotmányozó nemzetgyűlésre vonatkozóan, amelynek 545 tagját vasárnap választották meg az ellenzék bojkottja mellett.

A venezuelai tulajdonú, londoni székhelyű Smartmatic vállalat elektronikus választási rendszerek és egyéb, a kormányzati munkát segítő programok fejlesztésével foglalkozik. Vezérigazgatója, Antonio Mugica szerdán londoni sajtótájékoztatóján azt állította: bizonyított tény, hogy manipulálták a vasárnapi választások végeredményét, s a hivatalosan közölteknél valószínűleg mintegy egymillió fővel kevesebben vettek részt a szavazáson.

A választási bizottság azt közölte, hogy mintegy 8,1 millióan járultak urnákhoz a hétvégén, ami 41,5 százalékos részvételi arányt jelent. Független szakértők ezzel szemben maximum ennek a felére becsülték a szavazók számát.

A voksolók száma azért fontos, mert megmutatja, hogy hányan támogatják még mindig Madurót, a Venezuelát sújtó súlyos belpolitikai és gazdasági válság ellenére.