Véletlenül kerültek elő egy volt fideszes képviselő offshore cégei

Fotó: iStockphoto / Freeartist

-

Befolyásos üzletemberek, politikához áttételesen kötődő figurák is szerepelnek abban az eddig titkos nemzetközi csomagban, amelynek feldolgozásában magyar újságírók is részt vettek. Közülük elsőként Horváth Zsoltot, volt fideszes országgyűlési képviselőt mutatják be.


Egy volt magyar politikus, a fideszes Horváth Zsolt eltitkolt üzlete is szerepel abban, az eddig titkos nemzetközi dokumentumcsomagban, amely offshore-cégek adatait tartalmazza. A német Süddeutsche Zeitung újság szerezte meg az iratokat, amelyeket az International Consortium of Investigative Journalists nevű tényfeltáró újságíró-szervezet koordinálásával dolgozott fel 76 ország több mint 370 újságírója. Magyarországról a Direkt36 vett részt a munkában, az erről szóló cikk a 444.hu-n jelent meg.

Horváth Zsolt 16 évig volt Kecskemét fideszes képviselője, dolgozott politikai államtitkárként és miniszteri biztosként is. Csaknem két éve, hogy kiszállt a politikából. Most mégis magára vonhatja a figyelmet, miután az iratokban több tucat magyarországi vagy magyar kötődésű cég és magánszemély, köztük ő is szerepel. Vannak köztük befolyásos üzletemberek, politikához áttételesen kötődő figurák, de emellett a többségük olyan, akinek nincs semmilyen közéleti múltja - írja a direkt36.hu, amely elsőként Horváth érintettségét mutatja be.

A volt politikus, civilben fogorvos, két offshore cégben jelenik meg. A vagyonbevallásai szerint a politikai pályája során sem megtakarításokkal, sem komolyabb üzleti háttérrel nem rendelkező Horváth 2013 októberében - tehát még parlamenti képviselőként - lett az egyik igazgatója egy Seychelles-szigeteki cégnek.Ezt nem tüntette fel parlamenti vagyonnyilatkozatában.

Néhány hónappal a parlamentből való távozása után szerzett tulajdonrészt egy másik, szintén Seychelles-szigeteki cégben.

A lap munkatársai keresték a volt képviselőt, aki nem árult el semmit a cégek tevékenységéről. Először titkolta üzleti vállalkozásait, később összevissza beszélt róluk, majd eltűnt. További részleteket itt olvashatnak.