Véletlenül csináltak aranyból színváltós festéket

Fotó: Kamilla Oliveira (CC-BY-SA 2.0) / Flickr / Kamilla Oliveira (CC-BY-SA 2.0) / Flickr

-

Mindenkinek volt hőre változó festésű kisautója gyerekkorában. Most feltalálták a nyomásra változó színű festéket is.


Meglepő dologgal szembesültek a Riverside-i Kaliforniai Egyetem tudósai, az arany nanorészecskékkel végzett munka közben. Az összeálló részecskék ugyanis elvesztették arany színűek – írta az Atlantic. Az égszínkék színű részecskék egy idő után lilává váltak, majd amikor ismét szétszedték őket, vörössé.

„Amikor rájöttünk, hogy mitől lettek kékek és milyen volt akkor a szerkezetük, gondolkodni azon agyalni, hogy ezt a tudást hogyan lehetne felhasználni”
– mondta a lapnak Yadong Ying vegyész. Végül egy szenzort gyártottak, amelynek révén arra jutottak, hogy a korábbi színváltó anyagoktól eltérően nem a hőmérsékletváltozás, hanem az érintés és nyomás miatt vörösödtek el a nanorészecskék. Ying hozzátette:
„Erősebb nyomáskor vöröset kapsz. (...) Ahol nem nyomtad meg annyira, ott kékesebb maradt. Mindezt azonnal láthatod. Az átalakulást is követheted.”
Mivel a szenzor aranykoncentrációja alacsony, akár piacra is kerülhet majd a közeljövőben, így mindenütt használni lehet majd, ahol szükség van a markolások, nyomások erőkülönbségeinek feltérképezésére. Például meg lehet majd nézni, hogy pontosan hol és milyen erővel markolja a játékos a baseball ütőt, vagy meg lehetne tanítani a szenzor révén a hangszerek helyes tartását.