Velencében a helyiek mögé sorolják a turistákat

Fotó: Getty Images / Barbara Zanon

-

Évente több tízmillió turista keresi fel a lagúnák városát, ami egyebek mellett nagyon komoly tömegközlekedési problémákat okoz. A polgármester ezt úgy oldaná meg, hogy a helyiek elsőbbséget élveznek majd a vízibuszon.


A turisták előtt szállhatnak fel a helyiek és a városban dolgozók a velencei vízibuszokra júniustól – jelentette be Luigi Brugnaro, a város polgármestere. Először nyolc vaporetto-megállóban – többek között a Santa Lucia vasútállomásnál, a Rialtónál és a Szent Márk téren – vezetnek be elsőbbségi sort, amelyet a helyieknek és a Velencében dolgozók használhatnak a Venezia Unica Oro elnevezésű kártyával.

A kártyával 1,50 eurót fizetnek a 75 percig érvényes menetjegyért. A turistáknak ugyanezért 7,50 eurót kell fizetniük, és csak másodikként szállhatnak csak fel a vízi járművekre. „Velence így élhetőbb lesz a helyiek számára” – hangoztatta Luigi Brugnaro.

A tömegközlekedés Velence régi problémája: tavaly 77 millió utas használta a vaporettókat. Közöttük volt a Velencében élő 55 ezer lakos és a városba érkezett több tízmillió turista is, akinek többsége bőröndökkel, hátizsákokkal száll fel az egyébként is tömött vízibuszokra. Az idei húsvét szombat-vasárnap 300 ezren utaztak vaporettón.

A polgármester nem elsőként próbálkozik a tömegközlekedési problémák megoldásával: elődjei 2007-ben és 2013-ban is két külön vaporetto-vonalat igyekeztek bevezetni, egyet a helyiek, egyet a turisták számára, minden alkalommal sikertelenül. A velencei megállók ugyanis túl szűknek bizonyultak a kettős járatokhoz.