Velence megbűnhődhet a turisták kifacsarása miatt

Fotó: VS.hu / Ferenci Péter

-

Egy belga állampolgár feljelentette Velencét az Európai Bizottságnál, mert a turistáknak magasabb árakat kell fizetniük, mint a városban lakóknak.


A belga férfi az uniós szerződés 12. és 49. cikkelyére hivatkozott, amely megtiltja az árdiszkriminációt az uniós polgárok között – írta a La Stampa.

Olaszországot már 2003-ban elítélték, mert állampolgárság alapján más-más árat kellett fizetniük a múzeumlátogatóknak.

Példák:

  • A velencei Dózse-palotába (Palazzo Ducale) egy négytagú turista családnak 58 eurót (17 500 forint) kell fizetnie, a velenceiek azonban ingyen látogathatják a műemléket.
  • Ha a turistacsalád a pályaudvartól vaporettóval akar eljutni a Szent Márk térig, 56 eurót (17 ezer forint) kell kifizetnie, egy helyi családnak csak 10,4 eurót.
  • A nyílt wifihez a város lakói ingyen hozzájuthatnak, a turista óránként öt euróért (1500 forint) csatlakozhat.
  • A nyilvános mosdók használatáért egy velencei 25 centet fizet a turista 1,5 eurót.


  "Velencét elárasztja a tömegturizmus cunamija. Az árdiszkrimináció az 59 ezer helyi lakost védi az akár évi 25 milliónyi látogatóval szemben"

– mutatott rá Silvio Testa, a No Grand Navi nevű bizottság alapítója, mely a nagy tengeri hajókörutak Velencébe érkezése ellen tiltakozik.

Franco Fiorin, a városi közlekedési vállalat igazgatója is megvédte a turistákra kirótt magasabb árakat. Szerinte a tömegturizmus olyan költségeket ró a városra, melyeket az egyedül nem képes viselni.