Velence felmenést kér a vasárnapi boltbezárás alól

Fotó: AFP / FERENC ISZA / AFP / FERENC ISZA

-

A balatoni települések után Velence is felmentést kér a vasárnapi zárva tartás alól – tudta meg a Népszabadság. Ugyanakkor holnap szavazhat arról a javaslatról a parlament, amely a világörökségi területekre is kiterjesztené az üzletek kötelező vasárnapi zárva tartását.


A Balaton-parti települések mellett Velence önkormányzata is felmentést kér a vasárnapi boltzár alól – írta hétfői számában a helyhatóság tájékoztatására hivatkozva a Népszabadság.

A település két hivatalos levélben is megkereste a kabinetet, emellett informálisan is megpróbálta elérni, hogy kormányrendelettel engedélyezzék Velencén a vasárnapi nyitva tartást, engedményt azonban nem kapott az önkormányzat – válaszolták a lap megkeresésére.

A Népszabadság azt írta: az önkormányzatnál leszögezték, egyetértenek a vasárnapi pihenőnapról szóló kormányzati céllal, hogy a hét utolsó napja a családok számára pihenőnap legyen. Ugyanakkor szerintük ezzel nem ellentétes az üdülőhelyeken, kiemelt turisztikai körzetekben engedélyezni a vasárnapi nyitva tartást, mert a családok sokszor éppen ezeket a területeket, például a Velencei-tavat választják a pihenés helyszínéül.

Április közepén a Balaton-menti önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) levélben fordult Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez, amelyben azt kéri, ameddig kiépül az a kisüzlet-hálózat az üdülőrégióban, amely biztosítani tudja a szükséges nyári ellátást hétvégenként is, mentesítsék a térséget a vasárnapi zárva tartás szabályozása alól. A mentességet legalább öt hónapra szeretnék elérni.

Az országgyűlés közben ma tárgyalhat arról a javaslatról, amely a világörökségi területekre is kiterjesztené az üzletek kötelező vasárnapi zárva tartását, illetve a többi napon lehetővé tenné, hogy a jelenlegi reggel hat óra helyett már fél ötkor kinyithassanak a boltok. Ezt az előterjesztést akár már holnap meg is szavazhatják.