Vej-vejt az Alcatraz inspirálja

Fotó: Béla Fotós

-

A legismertebb kínai művész, aki erősen kormánykritikus munkái miatt 2011-ben 81 napot ült, a szabad világ egyik leghíresebb börtönébe viszi következő projektjét. Na erre mondják, hogy ironikus.


Aj Vej-vejt két éve áprilisban a pekingi nemzetközi reptéren tartóztatták le „gazdasági okokra” hivatkozva. A San Francisco-i, ma turistalátványosságként működő Alcatraz egyszerre szolgál inspirációként és helyszínként a művész szeptemberben megjelenő új műveinek – írja a New York Times. Vej-vej elvileg elhagyhatja Pekinget, de az országból nem mehet el.  „Az útlevelem a rendőrség kezében van már közel három éve. Nem utazhatok szabadon” – mondta Vej-vej Pekingből telefonon az amerikai lapnak.


Túl az irónián

Az amerikai nemzeti parkokat, emlékműveket vagy történeti helyszíneket felügyelő szervezet (NPS – National Park Service) szerint az extra erős acélajtókkal felszerelt börtönszigeten még sosem állított ki ekkora név. „A büntetés azon formája, mely a szabadság elvesztését jelenti, filozófia kérdéseket vet fel” - mondta Vej-vej. A művész érdekesnek találja a környezetet, ahol az egyének meg vannak fosztva alapvető emberi jogaiktól. „Túl sok barátom ül börtönben. Az, hogy a szabadságért harcoló emberek vesztették el a szabadságukat, túl van azon, ami ironikus” – tette hozzá. Az évi másfél millió látogatóval szemben Vej-vej még nem járt a mindössze 0,09 négyzetkilométeres szigeten. A legnépszerűbb időszakban naponta ötezren is megnézik a meglepően kicsi Alcatrazt.


1984?

A művész Cheryl Hainesszel, egy friscói galériással dolgozik együtt az Aj Vej-vej Alcatrazon címmel futó kiállításon. Haines létrehozott egy az öbölben létrejövő művészeti projektekért felelős non profit alapítványt (For-Site). Azon kívül, hogy szobrok és hangok is részei lesznek a munkáknak, a galériás szerint még korai a részletekről beszélni. „Szeretnénk párhuzamot vonni a bebörtönzés elve és azok között a kormányok között, akik a kommunikációt korlátozva gyakorolnak kontrollt az emberek felett” – mondta. A terv az, hogy az 1934 és 1963 között a legjobban elzárt épületként működő és a szomszédos mosoda térébe helyezzenek ki munkákat. Itt foghatták be dolgozni valaha Al Caponét is.


Kormánykritikus kínai művészekkel nem egyszerű

A munkák helyét alaposan végig kellett gondolni – mondta Frank Dean, az NPS egyik főfelügyelője. Figyelni kellett például az épületek állapotára, a tengeri madarak élőhelyeire és a látogatók folyamatos áramlására. Másfelől ha a kínai kormánnyal távolról sem jó kapcsolatot ápoló Vej-vejről van szó, nem lehetett kikerülni a hatalmasok jóváhagyását sem. Dean azt mondta, amíg a külügyminisztérium nem bólintott rá a dologra, ők sem akartak. „Mondjuk úgy, hogy mivel a művész tulajdonképpen egyfajta házi őrizetben van, nem akartuk meglepetést okozni Washingtonban.” A kormány beleegyezése e-mailban érkezett még Hálaadás (idén november 28.) előtt. Anyagilag nem támogatják a projektet, ami magánszemélyek, alapítványok és talán vállalatok által felajánlott összegekből fog megvalósulni. Vej-vej nem kap semmilyen jutalékot, a kiállításra pedig ugyanannyi pénzért lehet majd bejutni, mint amennyibe egy alcatrazi látogatójegy kerül (a kompjegyet is beleértve ez 30 dollárnak, vagyis körülbelül 6600 forintnak felel meg).