Vegyszert kerestek a londoni City repülőtér termináljának levegőjében

-

A kivonuló tűzoltók semmit sem találtak. Átszellőztetés után újra fogad és indít járatokat a City.


Pénteken egy időre lezárták a londoni City repülőteret. Felmerült a gyanú, hogy valamilyen vegyszer kerülhetett a terminál levegőjébe. A speciális felszerelésekkel kivonult tűzoltóság nem talált veszélyes anyagot, ezért a légikikötőt péntek este ismét megnyitották.

A City a londoni pénzügyi központ tőszomszédságában működik, és főleg belföldi, valamint rövid távú európai járatokat fogad és indít, de a British Airways légitársaság New Yorkba is üzemeltet járatokat innen. Ez az egyetlen a Londont kiszolgáló 5 nemzetközi repülőtér közül, ahonnan nem közlekednek menetrend szerinti járatok Budapestre.

A repülőtéren pénteken kora este megszólalt a tűzriasztó rendszer, ezután pedig félezer embert evakuáltak az utascsarnokból. Közülük sokakat a belső forgalmi terület betonjára tereltek ki. A repülőtér négy órán keresztül nem fogadott és nem indított járatokat. A mentőszolgálat 27 személyt részesített ellátásban köhögéssel járó légzési problémák miatt, kettőt közülük kórházba szállítottak.

A tűzoltók kétszer is teljesen átvizsgálták a teljes épületegyüttest, és a levegő összetételét is ellenőrizték, de nem észleltek megemelkedett értéket semmilyen veszélyes anyagból. A terminált végül átszellőztették, biztonságosnak nyilvánították, és péntek este ismét átadták az utasforgalomnak.

A repülőtér szerint a zárlat miatt hosszabb ideig jelentős járatkésések várhatók.