Vegyi fegyvert vethetnek be a terroristák Franciaországban

Fotó: AFP / PATRICK KOVARIK

-

A francia kormányfő, Manuel Valls biológiai vagy vegyi fegyverek alkalmazására is képesnek látja a merénylőket. Ezt akkor mondta, amikor a szükségállapot háromhónapos kiterjesztését bocsátották szavazásra a francia parlamentben, Eközben a belga rendőrség hat helyszínen csapott le Brüsszel környékén, összesen 9 embert vett őrizetbe.


A rajtaütés a párizsi terrorsorozat gyanúsítottaival, Bilal Hadfival, aki a hét öngyilkos merénylő egyike volt, és Salah Abdeslammal van összefüggésben. Továbbra sem világos, hogy a szervezéssel gyanúsított férfi, Abdeslam meghalt-e a rendőrség szerdai, párizsi támadásában, de most azt feltételezik, hogy mégis csak életben és szökésben van. A belga akciók többsége ezúttal is a muzulmánik által sűrűn lakott Molenbeekben voltak. A pénteki terrorakciókban 129 ember halt meg a francia fővárosban.

Közben a belga miniszterelnök arról beszélt, hogy országa börtönbe zárná, elektronikusan nyomon követné és megfigyelné az országba visszatérő dzsihádistákat. A szövetségi parlament alsóházában elmondott beszédében Charles Michel hangsúlyozta, hogy határozottan, de a jogállamiság elveit tiszteletben tartva kell fellépni a terrorizmus ellen.

A vallon liberális politikus hangsúlyozta a gyűlöletbeszéd elleni fellépés, a biztonsági szolgálatok megerősítése és a nemzetközi fellépés fontosságát. Charles Michel bejelentette: a kormány 400 millió eurót javasol elkülöníteni a terrorizmus elleni harcra, ezért a jövő héten a költségvetés módosítását is előterjeszti.