Vegyi fegyvert vetettek be Szíriában - kilenc gyermek meghalt

Fotó: AFP / BULENT KILIC

-

Mérges gázzal hajtottak végre légicsapást kedden Szíria északnyugati részén, legalább harmincöt ember, köztük kilenc gyerek meghalt - közölte kedden az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).


A londoni székhelyű emigráns szervezet állítása szerint az emberek a mérgező gáz következtében haltak, fulladtak meg Han Sejkun településen. Az OSDH ugyanakkor nem közölte, hogy milyen típusú gázról lehet szó, és ki hajtotta végre a támadást.

Többtucatnyi ember szenved légzési problémákkal, illetve egészségügyi források ájulást és hányást említettek a tünetek között, az áldozatoknak habzott a szája.

A felkelők által közzétett felvételeken látható volt, hogy a fehér sisakos mentőalakulat önkéntesei kannából locsolták az áldozatokat.

Idlíb tartományt a kormányellenes erők és szélsőségesek uralják. A 2011 márciusa óta tartó, 320 ezer halálos áldozatot konfliktus során már számos alkalommal érkeztek hírek mérges gázok bevetéséről. A kormányerők tagadják, hogy vegyi fegyvert vetettek volna be a harcokban. Szíria 2013-ban ratifikálta a vegyi fegyverek tilalmáról kötött nemzetközi egyezményt.