Vegyi fegyvert is bevetett az Iszlám Állam

Forrás: Jaysh Al-Islam honlapja

-

Mérges gázt vetett be a kurdok által ellenőrzött északkelet-szíriai területeken az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet június végén – állítja egybehangzóan egy szíriai kurd fegyveres szervezet és egy, a szíriai konfliktust nyomon követő csoport.


A Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia közölte szombatra virradóra, hogy az Iszlám Állam június 28-án használt „hevenyészett vegyi lövedékeket” az YPG által ellenőrzött területen az északkelet-szíriai el-Haszake város környékén, illetve az YPG állásai ellen Tell-Brák várostól délre fekvő területeken.


Redur Kszelil, az YPG szóvivője közölte, nem tudták egyértelműen meghatározni, hogy milyen fajta mérges gázt vetett be az Iszlám Állam. A gáztámadásnak kitett YPG-harcosok közül senki sem halt meg, mert gyorsan kórházba szállították őket. Kszelil hangsúlyozta, hogy az IÁ most első ízben vetett be mérges gázt az YPG ellen.

A Londonban székelő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű szíriai emigráns szervezet ugyancsak közölte, tud arról, hogy az Iszlám Állam mérges gázt vetett be egy Tell-Brák melletti faluban a szóban forgó napon, és 12 kurd harcos kapott gázmérgezést. Az OSDH-nak az el-haszakei gáztámadásról is van tudomása.

A nyugati médiában korábban voltak már jelentések arról, hogy az Iszlám Állam mérges gázt is bevet a harcok során, de hasonló vádak érték a szíriai és az iraki kormánycsapatokat, illetve a kurd fegyvereseket is.