Vegyes váltóban is összejött a magyar aranyérem az öttusa-Vk-n

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Attila

-

HÁTTÉR

Aranyérmet nyert hétfőn a Zs. Tóth Anna, Marosi Ádám páros vegyes váltóban az öttusázók kecskeméti Világkupaversenyén.


A magyar duó óriási küzdelmet vívott az amerikai váltóval, és végül Marosi ért be elsőként a célba. A kecskeméti öttusa Vk utolsó napján 11 kettős indult, az egyiptomiak azonban az első két szám után befejezték a versenyt.

A magyar kettős a 2x100 méteres úszást a harmadik leggyorsabban teljesítette, vívásban pedig 27 győzelemmel és 13 vereséggel a második legjobb eredményt érte el, így az első két szám után az egyesült államokbeli duó, Nathan Schrimsher és Margaux Isaksen mögött mindössze öt ponttal lemaradva második volt.

A lovaglás után sem változott az élen a sorrend, mindössze egy ponttal ért el jobb eredményt a legjobbnak bizonyult amerikai páros. A kombinált számban így hat másodperc hátránnyal indulhatott a magyar duó az amerikai mögött, viszont 25 másodperc előnyük volt a harmadik helyen induló dél-koreaiakkal szemben.

A nők rajtoltak először, akik két kört futottak, közte két lövészettel, majd a férfiak következtek, amikor versenyzőtársuk beért a váltózónába. Zs. Tóth Anna nagyon jól kezdett, mert az első lövészet után mindjárt az élre állt, majd a második lövészetig megtartotta minimális előnyét. A második lövészete is jól sikerült, így ismét előnyhöz jutott, a célegyenesbe azonban az amerikai versenyző vissza tudta szerezni a vezető pozíciót. A futás első körében fej-fej mellett haladt a tavalyi kecskeméti világkupa győztese, Marosi Ádám és az amerikai és Nathan Schrimsher. A magyar versenyző második lövészete jól sikerült, mellyel át is vette a vezetést, amit óriási versenyben megtartott.

Harmadikként a dél-koreai páros érkezett a célba. A lovaglás váltószáma egy újdonságot tartalmazott: a váltó tagjai egyszerre lovagoltak a pályára, majd a váltózónából először a női versenyző teljesítette a pályát, aztán a váltózónába lovagolt, majd a férfi versenyző lovagolta le ugyanazt a távot. Az óra végig ment és a hibák is összeadódtak.


Eredmények, vegyes váltó döntő:

  1. Magyarország (Zs. Tóth Anna, Marosi Ádám) 1488 pont (úszás: 1:58.50 perc/345 pont, vívás: 27 győzelem/250 pont, lovaglás: 281 pont, lövészet-futás: 11:28.06 perc/612)
  2. Egyesült Államok (Margaux Isaksen, Nathan Schrimsher) 1483
  3. Koreai Köztársaság (Jun Vung Tae, Kim Szun Vu) 1446
A nők szombati versenyét Földházi Zsófia nyerte, vasárnap a férfiak versenyében a francia Valentin Belaud végzett az élen, a magyarok a középmezőnyben végeztek. A vegyes váltóval befejeződött a verseny.

A kecskeméti az idei Vk-sorozat negyedik viadala volt. A júniusi, minszki döntőbe az egyes állomásokon elért eredmények alapján lehet bejutni. Az ottani első helyezett – a nőknél és a férfiaknál is – olimpiai kvótát szerez.