Vegyen magának új karriert

Fotó: AFP / BORIS HORVAT

-

Szobrászból, jogászból és nyelvészből is lehet programozót csinálni. Kész szerencse, mert 20 ezer kóder hiányzik a piacról.


Az Informatikai Vállalkozások Szövetségének legújabb, még nem publikált felmérése szerint már nem is tízezer programozó hiányzik a magyar munkaerőpiacról, hanem húszezer betöltetlen állás van. A cégek megunták, hogy egymástól próbálják átcsábítani a munkaerőt, inkább az átképzésben látják a megoldást. Minderről az októberben induló Green Fox Academy sajtótájékoztatóján volt szó.


A négy hónapos programozói képzés - csak a nevében akadémia - során a diákok csapatokban dolgoznak, mentorukat pedig olyan cégektől kaphatják, akik mindent megtennének egy-egy új programozó kollégáért. A képzési idő alatt nem annyi és nem olyan tudást szereznek meg a diákok, mintha kijárták volna a BME-t. Viszont a legtöbb kódoláshoz kapcsolódó állásnál erre nincs is szükség. A számítógépek programozása kezdetben a tudósok feladata volt, aztán a mérnököké lett, most viszont mesteremberekre van szükség nagy számban - mondta Kökény Tamás, a Green Fox Academy egyik alapítója. A képzési programért felelős Kökény, aki korábban a Prezinél is dolgozott, elmondta, hogy ökölszabályokat alkalmazó, mintakövető emberekre van szükség, nem nagy mérnöki teljesítményekre.


Az első évfolyamra bekerülők pszichológiai szűrésen mennek át, hogy biztosan csak olyan emberek üljenek a gépek előtt, akikből sikeres programozók lehetnek. Folyamatos tanulásra, konzekvens munkára képes hallgatókat várnak impulzív zsenik helyett. A kreativitás viszont nem hátrány Kökény szerint. Bárdos Kristóf, a képzés másik alapítója pedig arra is kitért, hogy a felhasználók helyzetének átérzése, az empátia is fontos tulajdonság. Hiszen senki nem akar olyan programot használni, ami csak a programozó számára kényelmes.


Amire viszont nincs szükség az a programozói előképzettség. Örülnek annak, ha a jelentkezők már testre szabták a Tumblr mikroblogjukat, megpróbáltak honlapot építeni vagy egyszer végigkattintgattak egy netes programozói kurzust, mert ez jelzi, hogy van bennük érdeklődés. Szakirányú végzettség, programozós egyetem vagy középiskola viszont nem kell a kezdéshez. Szóba is kerül a Bárdos által az egyik legjobbnak tartott egykori kollégája, aki a pályafutását szobrászként kezdte, ma viszont már kóderek egy csoportját vezeti. Bárdosék az ilyen tapasztalatokra építve indították el a képzést.


Basszus, ezt már megcsináltuk a saját cégeinkben. Csináljuk meg eggyel nagyobb méretben és profibban.

A jelentkezők egyelőre megfelelnek a várakozásoknak. Jogász, társadalomtudós és fizikus is végzettségű hallgató is lehet a Green Fox kurzusán. Az pedig külön öröm a csapatnak, hogy a jelentkezők fele nő. Úgy tűnik, hogy míg az egyetemi informatikusképzésben alig éri el a tíz százalékot - a BME gazdaságinformatikus szakja a kivétel, ahol a Computerworld szerint a 30 százalék sem ritka - addig az ősszel induló kurzusra felerészben nők jelentkeztek. Akárhol is tűnnek el az oktatásból az informatikára, programozásra fogékony nők, később meg lehet őket találni. Ha csak ennyi a tanulsága a Green Fox képzésének, már megérte beindítani.


A programozóvá képződés egyelőre nem olcsó: négy hónapig napi nyolc órában tanulnak a résztvevők, a tandíj pedig egymillió forint plusz áfa. Vállalati szponzorációval azonban lehet 50 százalékos és a teljes tandíjat fedező ösztöndíjat is szerezni. A tandíj azonban még így is izmosnak tűnhet. Ezt egy másik szám feldobásával hárítják el a greenfoxosok: ma az informatikai területen dolgozók átlagos bruttó kezdőfizetése 280 ezer forint.