Végveszélyben van a legendás olasz kalapgyár

Fotó: semihundido

-

A vállalatot 1857-ben alapították, egy svájci cég tavaly már felvásárolta volna.


Tönkrement a Borsalino kalapgyár – jelentette be a szakszervezet. A Borsalino Giuseppe & Fratello vállalat hosszú ideje küzdött válságos helyzetével, a bíróság pedig elutasította a svájci Haeres Equita befektetőcég kérvényét, hogy lépéseket tehessen a csődeljárás megakadályozására. A svájci cég tavaly tett ajánlatot a Borsalino felvásárlására, és a cég adósságainak rendezését is vállalta.

Az alessandriai székhelyű manufaktúra 130 dolgozót foglalkoztat, és a szakszervezet igyekszik megakadályozni, hogy elveszítsék munkájukat.

A vállalatot 1857-ben Giuseppe Borsalino (1834-1900) alapította. A manufaktúra nyúlszőrből vagy nutriaszőrből készítette a Borsalinókat, mivel ez az alapanyag jó víztaszító és könnyű. A Borsalino az elegancia egyik szimbólumává vált, Winston Churchill, Theodore Roosevelt, Al Capone és Johnny Depp is viselte.

Filmekben és a tévében is nagyszerű reklámot kapott: Alain Delon, Robert Redford és Marlon Brando is hordta a kalapot. Humphrey Bogart a Casablanca híres búcsújelenetében viselte, Alain Delon a Borsalino című gengszterfilmben, Harrison Ford az Indiana Jones-szériában, Michael Jackson pedig a Billie Jean-videoklipben tette ismertebbé a márkát.