Végső rohamra indultak Tikrítért

Forrás: US Department of Defense

-

Bagdad megindította az Iszlám Állam kezén levő Tikrítért a hadművelet végső támadáshullámát az amerikai légierő támogatásával.


Bagdad kérésére az amerikai vezetésű terrorellenes koalíció harci gépei megkezdték a légicsapásokat Szaddám Huszein szülővárosában az Iszlám Állam dzsihadista szervezet állásai ellen. A légicsapásokhoz Franciaország légi ereje is hozzájárult több célpontot támadva

Washington az iraki kormányfő kérésére csatlakozott be az offenzívába, és csütörtökön tizenhét légicsapást hajtott végre a várost uraló dzsihadisták állásai ellen. A Hezbollah síita fegyveres szervezet iraki szárnyának vezetője szerint ezen bombázások negatív eredménnyel jártak.

Tikrít tavaly június elején került a dzsihadisták kezére. Az iraki hadsereg és síita szövetségesei március elején offenzívát indítottak visszafoglalására, de az átfogó támadás két hete elakadt. A Pentagon keddi közlése szerint a dzsihadisták néhány száz harcosa több mint 20 ezer iraki katonát és milicistát akadályoz a szunnita többségű város visszavételében. Az iraki erők körülzárták ugyan várost, de az utcai harcok korlátozó jellege akadályozza a számbeli fölény érvényesülését.