Végső búcsút vettek Göncz Árpádtól

Fotó: VS.hu / Hirling Bálint

-

Budapesten, az Óbudai temetőben helyezték végső nyugalomra a volt köztársasági elnököt. Mécs Imre, Benedek Márton - Göncz legnagyobb unokája -, Várszegi Asztrik mondott beszédet.


16:33

Ostyáni János


16:03

Kósa András

Sorra jönnek az emberek virágokkal.


Pintér Sándor belügyminiszter is elindult kifelé a temetőből, a tömegből valaki neki is odakiabált.


15:58

Kránicz Bence


15:53

Rovó Attila

Leeresztették a koporsót. Bach Máté passiója szól. Betemették a sírgödröt. A fekete fejfán Göncz aláírása áll.


Báint András mindenkinek megköszöni a részvételt.

Elhangzik a himnusz.


15:52

Kósa András

De a kormánytagok közül néhányan még maradnak.


15:48

Kósa András

A szertartás végén mindenki elhelyezheti a virágokat, koszorúkat. Eközben az emberek közül sokan szállingóznak már hazafelé.


15:46

Köves Pál

Göncz Árpád temetése az Óbudai temetőben, Mécs Imre


15:46

Rovó Attila

A koporsót a sírgödör fölé helyezték pallókra. Várszegi Asztrik beszél a sír mellett. Megszentelte a koporsót, elbúcsúztatta Göncz Árpádot.


15:45

Köves Pál

A katolikus szertartás szerinti búcsú Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát vezetésével zajlott. Felidézte néhány személyes emlékét is Göncz Árpádról, beszéde végén pedig Göncz kisregényéből, a Sarusokból idézett. A Sopronban és környékén játszódó mű, mely a magyarországi valdens eretnekek és az őket üldöző katolikus egyház találkozását mutatja be. 1970-ben született, az első kiadásra azonban 1973-ig várni kellett.


15:44

Köves Pál

Göncz Árpád temetése az Óbudai temetőben, Benedek Márton

Benedek Márton, Göncz Árpád legidősebb unokája


15:38

Köves Pál

Göncz Árpád legidősebb unokája, Benedek Márton beszélt nagyapja életútjáról, arról, hogy a nyugati típusú liberális demokráciáért küzdött, amelyben érvényesülnek az emberi jogok és nincs társadalmi igazságtalanság. Azt mondta, őt Árpád tanította meg arra, hogy az embernek mindig elveihez ragaszkodva kell élnie.


15:15

Köves Pál

Mécs azt mondta, Göncz Árpád mindig a jó oldalon állt, ezt a példát kellene követnie mindenkinek, aki az állam alkalmazásában áll.


Végül egy kérést tolmácsolt: ahogy 1989. június 16-án (Nagy Imre és társai újratemetésének napján) egymás kezét fogva nagy közösséggé váltak a magyarok, úgy most – Göncz Árpád sírjánál – is tegyék ezt, legyenek egy közösség.

Azt is bejelentette, hogy délután 5-kor a Kossuth téren egy másik beszédet is mond, abban Göncz Árpádról, a homo politicusról lesz szó.


15:12

Ostyáni János

Göncz Árpád temetése az Óbudai temetőben, Mécs Imre

Mécs Imre


15:09

Köves Pál

„Az emberek óriási többsége szeretett téged, te a szeretet embere voltál, de tudtál nagyon kemény és határozott lenni, amikor szelíd emberként, írószövetségi elnökként államfő lettél” – mondta búcsúbeszédében Mécs Imre. Dicsérte Göncz Árpád bölcsességét és határozottságát, amikor megmentette a jogállamot, segített túllendíteni az országot azokon a nehézségeken, amelyek abból is adódtak, hogy a rendszerváltásnál nem sikerült minden jogi keretet egyértelműen lefektetni. A szónok minden idők legjobb köztársasági elnökének nevezte Göncz Árpádot.


15:08

Rovó Attila

Nevek a tömegből a teljesség igénye nélkül - Medgyessy Péter, Áder János, Pintér Sándor, Fodor Gábor, Lomnici Zoltán, Polt Péter, Sólyom László, Tarlós István, Tóbiás József, Kuncze Gábor, Erdő Péter, Hiller István.


15:05

Ostyáni János

Göncz Árpád temetése az Óbudai temetőben, Medgyessy Péter

Medgyessy Péter


15:03

Rovó Attila

Bálint András színművész köszönt mindenkit, külön hangsúlyozva, hogy mindenkit, aki megjelent.


Bródy János és Koncz Zsuzsa adják elő a Ha én rózsa volnék című dalt. Sokan fehér, sárga, vörös rózsát emelnek a magasba.


15:00

Rovó Attila

Egyperces csenddel kezdődött a temetés. Fehér lepellel burkolt székeken ülnek a résztvevők, köztük politikusok, diplomaták. Koporsós temetés, a koporsóhoz Göncz Árpád fényképe van támasztva.


A csend után Göncz Árpád egy beszédéből játszanak be részletet. 1990. augusztus 3-án, a megválasztásakor mondta, Első szavam a köszöneté címmel.


14:59

Ostyáni János

Orbán Viktor és Lévai Anikó


14:58

Orbán is megérkezett, rögtön be is szóltak neki

Kránicz Bence

Tudósítónk megkérdezte tőle, mit szól hozzá, hogy Göncz családja azt kérte, mindenki magánemberként jöjjön a temetésre. Havasi Bertalan azonban a miniszterelnök elé ugrott, aki elsétált testőrei gyűrűjében.


"Mit képzel, hogy idejön?" - kiabálta egy idős bácsi Orbánnak, ő azonban nem válaszolt.


14:52

Rengeteg politikus, diplomata és rendőr

Kósa András

Sorra érkeznek az állami vezetők a szertartásra, legutóbb Pintér Sándor érkezett meg. A külföldi diplomáciai képviselet is jelentős, és a civilek is folyamatosan jönnek-mennek. Rengeteg a rendőr, még a zuglói polgárőröket is mozgósították a temetés biztosítására.


14:49

Ostyáni János

Göncz Árpád temetése az Óbudai temetőben, Roman KOWALSKI lengyel nagykövet

Roman Kowalski lengyel nagykövet


14:47

Köves Pál

Vonattal érkezett az Óbudai temetőhöz mintegy 300 ember, nagyon sokaknál van virág. A környéken rendőrök irányítják a forgalmat.


14:45

Köves Pál

Göncz Árpád temetése az Óbudai temetőben, Göncz Árpád özvegye

Balról a második Göncz Árpád özvegye, Göntér Zsuzsanna


14:42

Köves Pál

Göncz Árpád 93 éves korában, október 6-án hunyt el. Az államfői posztot két cikluson, vagyis tíz éven át töltötte be, 1990 és 2000 között. Pályafutásáról ebben a cikkünkben olvashat részletesen.

A temetésen nem lesz állami protokoll, ahogy azt Göncz Árpád kérte. Végakaratának megfelelően az egykori rabtárs, Mécs Imre mond – a család kérésére személyes hangvételű – beszédet. Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát vesz búcsút Göncz Árpádtól római katolikus szertartás keretében, a temetésen közreműködik Koncz Zsuzsa, Bródy János és Bálint András.


14:39

Köves Pál

Göncz Árpád temetése az Óbudai temetőben,