Végrehajtási eljárás indult Hende Csaba ellen

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

A leváltott honvédelmi miniszter két éve perelte be a nyugat.hu portált, amiért a lap tudósított arról, hogy a szombathelyi szocialisták szerint Hende Csaba mondta rá az áment a helyi nyertes trafikpályázatokra. Hende végül elvesztette a pert, de nem fizette meg időben a perköltségeket, ezért a lap végrehajtási eljárást indított ellene.


Az ítélet szerint a nyugat.hu nem járt el jogszerűtlenül, és betartotta a szakmai követelményeket tudósítása során. Ezzel a leváltott miniszter novemberben elbukta a pert a Győri Ítélőtáblánál, amely jogerősen kimondta, hogy a portál nem sértette meg Hende Csaba személyiségi jogait, és kötelezte őt az első és a másodfokú tárgyalás perköltségei, összesen 177 ezer forint megfizetésére. Az ítélőtábla elfogadta azt az alperesi érvelést, hogy „a mindennemű szakmai követelményt betartó sajtó szükségszerűen nem járhat el jogszerűtlenül akkor, amikor objektíven, valósághűen tudósít egy közérdeklődésre számot tartó eseményről”.

A nyugat.hu szerint Hende Csabának 15 napja lett volna az ítélet kimondása után a perköltségek megtérítésére, de ennek a volt miniszter nem tett eleget. Aztán a nyugat.hu felszólítást küldött Hendének, ugyancsak 15 napos határidővel, amelyet ő megint csak figyelmen kívül hagyott. Így a lap bírósági végrehajtási eljárást kért a volt miniszter ellen, a Veszprémi Törvényszék pedig el is rendelte a végrehajtást.


Hende Csaba közben az Origónak azt válaszolta, hogy időközben kifizette a perköltségeket, de a Kúriához fordul, és ha ott neki adnak igazat, akkor „neki a perköltség természetesen visszajár”.