Végre tudjuk, kik a legbevállalósabb polgármesterek

Forrás: Wikipedia

-

Immár tudjuk, hogy 24 település több mint 10 milliárd forintja volt a három bukott brókercég valamelyikénél, bár hogy melyiknél mennyi és milyen formában, azt még mindig nem. Közben elindult a Quaestor Értékpapír felszámolása, a Buda-Cashnél még számolgatnak, a Hungáriánál apad a vagyon, a karcagi zugbankár ügyében pedig semmi előrelépés. Volt viszont kamatvágás, és bejelentettek két adócsökkentést is. Heti gazdasági összefoglaló.


A héten újabb jelét láttuk annak, hogy hiába van valami törvénybe foglalva, ha az a kicsit is távolabbi jövőre vonatkozik, még korántsem tekinthető kőbe vésettnek. Ez történt a 2016-ra beharangozott adócsökkentésekkel, amelyekről a hét elején Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter rántotta le a leplet. Kiderült, hogy bár a jelenleg is érvényben lévő költségvetési törvény szerint 2016-tól csökkennie kellene a társasági adónak, a kormány legújabb tervei szerint ez most nem fog bekövetkezni.

Csökkenhet viszont két másik adónem: az egykulcsos személyi jövedelemadó mértéke (16-ról 15 százalékosra) és a sertéshús áfája (27-ről 5 százalékosra), továbbá életbe léphetnek azok a korábban már előrejelzett kedvezmények, amelyek például a 2 gyerekes családokra vagy a banki teherkönnyítésre vonatkoznak. Ami az szja-t illeti, az adócsökkentésnek valószínűleg nagyobb a lélektani hatása, mint az anyagi: fejenként néhány ezer forintról lesz szó havonta, és mint kiderült, a legjobban a multik dolgozói járnak majd.

Pénzzel, fejenként 2 milliós lakhatási támogatással próbálná hazacsábítani a külföldre szakadt magyar fiatalokat is a kormány a héten bejelentett Gyere haza, fiatal! program keretében. Első hallásra ez nem tűnik rossznak, ám a VS.hu-nak nyilatkozó külföldön élők kivétel nélkül azt mondták, ez szinte semmi ahhoz képest, amit egy kint szerzett jó állásban megkeresnek. Egy-egy hónap londoni fizetéssel vagy a 13–14. havi ausztriai juttatással ér fel, így legfeljebb azok fognak élni vele, akik diplomával a zsebükben egyelőre takarítanak valamelyik nyugat-európai országban.

Ha már takarítás, kicsit tisztábban látunk 1-2 brókerbotrány ügyében. A Miniszterelnökség végre kiadta azt a listát, amelyen 24 önkormányzat szerepel, azok a települések, amelyek valamely bukott brókercégnél tartották a pénzüket, összesen majdnem 11 milliárd forintot. Nem feltétlenül veszítették ezt el (mint ahogy a Quaestorral üzletelő Újpest esetében ezt nyomatékosította is a polgármester), de valamiért a Quaestornál, a Buda-Cashnél vagy a Hungária Értékpapírnál tartották a pénzüket, olykor milliárdos nagyságrendben.


Íme a lista

 • Dunaszeg 50 980 000 Ft
 • Győrszemere 118 810 000 Ft
 • Dunakeszi 579 393 577 Ft
 • Abony 279 347 532 Ft
 • Törökszentmiklós 103 474 283 Ft
 • Győr MJV 1 004 505 299 Ft
 • Mezőkeresztes 45 219 Ft
 • Vecsés 200 000 000 Ft
 • Budapest IV. kerület 2 030 430 000 Ft
 • Alsónémedi 1 017 849 259 Ft
 • Fót 1 054 043 708 Ft
 • Ceglédbercel 35 190 000 Ft
 • Százhalombatta 3 591 830 000 Ft
 • Vác 1000 Ft
 • Kazincbarcika 7 461 000 Ft
 • Arló 8 817 222 Ft
 • Kissikátor 791 000 Ft
 • Rudabánya 7 760 000 Ft
 • Fertőhomok 648 000 Ft
 • Almásfüzitő 722 269 397 Ft
 • Kondoros 1 260 000 Ft
 • Kaposszerdahely 8 811 000 Ft
 • Sajószöged 3800 darab Telekom-részvény
 • Viss 301 darab ÉMÁSZ-részvény
Forrás: Miniszterelnökség

A Quaestor Értékpapír felszámolása egyébként a héten elindult, a Hungária tevékenységi engedélyét visszavonta a Magyar Nemzeti Bank, a Buda-Cashnél pedig kiderült, hogy még hetekig tarthat, mire a beadott ügyféligényekkel kapcsolatban tisztán látnak a hatóságok. Az mindenesetre érdekes, hogy a Hungária brókerei, 60-70 dolgozó még mindig kapja a fizetését, és van egy olyan Quaestor-cég is, amelyik megúszta ugyan a balhét, de ügyfelei mégsem juthatnak a pénzükhöz.

Egyetlen példa már akad arra is, hogy állami vezéráldozattal járhatnak a brókerbotrányok: egy többségében állami tulajdonú agrárcég első emberéről derült ki a héten, hogy 5 nappal a Hungária eleste után távozott. A Dél-alföldi Bio-Innovációs Centrum Nonprofit Kft. ugyanis az összes tartalékát (75 millió forintot) a csalással gyanúsított brókercég gondjaira bízta anélkül, hogy a taggyűlés vagy a felügyelőbizottság felhatalmazta volna erre.


Karcagon semmi fejlemény

Nem nyugodtak még meg a kedélyek két miniszter – Varga Mihály és az agrártárcát vezető Fazekas Sándor – városában, Karcagon sem, ahol a Kun-Mediátor Kft. és annak zugbankár vezetője, Marcsi jogosulatlan betétgyűjtést végezve szedte áldozatait. Beszéltünk sokukkal, volt, aki jobban bízott Marcsiban, mint az OTP-ben, emiatt viszont minden megtakarítását elveszítette.

Talán itt a legrosszabbak a kilátások: szó sincs OBA- vagy Beva-védelemről, nincs látható ingatlanvagyon, legalább egy stadion, amit valaha pénzzé lehetne tenni. Egyetlen reményük van a károsultaknak, Varga Mihály és Fazekas Sándor befolyása, politikai segítség nélkül ugyanis az ügyvédek szerint sem fognak a pénzükhöz jutni. Ami ebben a történetben legalább pozitív, hogy maga az utazási iroda nem károsította meg az ügyfeleit, jelenlegi tudásunk szerint senki nem rekedt külföldön, és ígérik, mindenki visszakapja a már befizetett pénzét. Varga Mihálynak pedig egyetlen fillér megtakarítása sem volt a cégnél.


Gázos ügyek

Jó hírként tálalta a héten Lázár János miniszter, hogy bár még nincs meg minden engedély, az Európai Unió illetékes szerveként az Euratom nem blokkolja a paksi bővítést. Sőt, aláírta azt a szerződést, amely szerint Magyarország az oroszoktól vásárolja a nukleáris fűtőanyagot.A kormány mindeközben azt tervezi, hogy jelentősen csökkenti a palagáz bányajáradékát (a hagyományos gázét nem), ami azt jelenti, hogy ezek után sokkal jobban megérheti majd palagázt kitermelni Magyarországon. A beruházók legalábbis sokkal jobban járnának, az állami bevételek mértéke pedig a hatodára eshet, ha elfogadják a törvényt.

Még mindig gáz: az E.ON bejelentette, hogy visszaadja a magyarországi piacon a lakossági engedélyét. Ennek következtében ez a piac az új nemzeti közműszolgáltatóhoz kerülhet. Ha sikerül eredményes ajánlatot tennie az E.ON-nak, akkor az állami társaság máris a magáénak tudhatja az egyetemes áram- és gázpiac évi mintegy 1400 milliárd forintos árbevételének bő egynegyedét.


Apad a kamat

Volt jegybanki kamatcsökkentés is a héten, újabb 15 százalékpont. Így már csupán 1,8 százalékos az irányadó kamat szintje, de az elemzői konszenzus ennél lejjebb – 1,5 százalék körül – várja az újabb kamatvágási ciklus alját. A forint egyébként kicsit erősödött a hírre, de a hét végére visszagyengült a 300-as szint közelébe, így aki megfogadta egy korábbi befektetési tippünket, az most dörzsölheti a tenyerét.

Eheti befektetési ajánlatunkat viszont részben pont az alacsony pénzpiaci kamatok motiválták, no meg a sorozatos brókerbotrányok. Mindkettőtől távol esik az ingatlanpiac, amely – talán emiatt is – most rég nem látott élénkülést mutat: gyorsan pörögnek az adásvételek, emelkednek az árak, mindenki optimista. Hogy hogyan lehet ebből – akár már kis pénzzel – profitálni, arról itt olvashat.Sűrű hét következik az egykori devizahitelesek millióinak. A banki elszámoltatás első fontos etapja a végéhez közeledik: április 30-áig kell kiküldeniük a bankoknak a legtöbb lakás- és autóhiteles számára az elszámoló levelet. Ebből fog kiderülni, hogy kinél mennyi pénz áll a házhoz a tisztességtelennek tartott korábbi banki gyakorlat korrekciója miatt, illetve hogy az automatikusan forintra váltott hitelért mennyit és hogyan kell visszafizetni. Mindez óriási terhelést jelent a Magyar Postának is, várhatóan kígyózó sorokra lehet számítani.

Nagy a sürgés-forgás a könyv- és a rádiópiacon is, az előbbiben a Sanomát megvásárló Central Médiacsoport, az utóbbiban kormányközeli befektetők próbálnak piacot szerezni.

Mindeközben Görögország semmivel nem került közelebb a megegyezéshez a nemzetközi hitelezőkkel, de Európának egyelőre nincs B terve. Nem akarnak pánikot kelteni a görög eurókilépéssel kapcsolatos forgatókönyvek mérlegelésével, így egyelőre azok is a sötétben tapogatóznak, akik görögországi nyaralásukat tervezgetik. Utazási irodák szakértőivel beszélgetve mindenesetre úgy tűnik, az a legbiztonságosabb, ha idén nyáron egy kis szigeten lóbálja az ember a lábát, ha már mindenképpen Görögország a cél.