Végre tudjuk, hányadán állunk a szén-monoxid-mérőkkel

Fotó: MTI/MTVA / Marjai János

-

Elkészült a pozitív és és a negatív lista. A rendkívüli ellenőrzés szerint a 42 készülék közül 12-t bátran használhatunk.


A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósággal (NFH) együttműködve végezte a szén-monoxid-mérők országos ellenőrzését. A két ütemben zajlott vizsgálat lefedte a kereskedelmi forgalomban lévő és mintavételezésre alkalmas készülékek körét, és a termékek csaknem harmadát, 42-ből 12-t ítélte biztonságosnak.

Elkészült a szén-monoxid-érzékelők pozitív és negatív listája is, a pozitív listát cikkünk alján is olvashatja!

A listákból egyértelmű, melyik készülékeket nem szabad megvenni, de biztos, ami biztos, a fogyasztók védelme érdekében a negatív listán szereplő veszélyes termékek további forgalmazását az érintett gazdasági szereplőknél a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság betiltotta.


A fogyasztóknak a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság mindenesetre azt javasolja, hogy a most közzétett listák alapján is mindenképpen tüzeléstechnikai szaküzletben vásároljanak szén-monoxid-mérőt. Ezekben ugyanis megtekinthetik a mintadarabokat, kézbe vehetik, megvizsgálhatják azokat, illetve az eladóval beszélhetnek, tanácsot kérhetnek tőle, aktivizálhatják az úgynevezett próbagombot is, amelynek segítségével megbizonyosodhatnak arról, hogy a készülék valóban működik-e.

A hatóság nyomatékosan felhívja a fogyasztók figyelmét arra is, hogy ezek a termékek csak – a gyártó által – meghatározott ideig használhatóak, ezért különösen fontos a készüléket legkésőbb a határidő lejártakor kicserélni. Semmi szín alatt ne bízzunk meg abban az érzékelőben, amelyik ezt az élettartamot meghaladta! – hangzik a figyelmeztetés.


Ezeket nyugodtan megvehetik