Végre sikeresen landolt a tengeren a SpaceX rakétája – videó

Forrás: facebook.com/SpaceX

-

Négy sikertelen kísérlet után pénteken sikerült: a Falcon 9 újrahasznosítható rakéta pályára állította a terhét, majd visszatért az óceáni landolóplatformra.


Első ízben hajtott végre sikeres landolást az óceánon a SpaceX újrahasznosítható rakétája pénteken, miután útnak indított egy szállítmányt a Nemzetközi Űrállomásra. A rakéta magyar idő szerint péntek késő este indult Floridából, és miután pályára állította a rakománnyal megrakott teherhajót, nyolc perccel később sikeresen landolt az Atlanti-óceánon úszó leszállóhelyen mintegy 300 kilométerre Cape Canaveraltól.

A rakéta négy korábbi tengeri landolási kísérlete kudarccal végződött. A Falcon 9-nek nevezett rakéta szárazföldön először tavaly decemberben hajtott végre sikeres leszállást.

A rakéta által pályára állított Dragon elnevezésű teherszállító várhatóan vasárnap érkezik majd meg a Nemzetközi Űrállomásra, ahova hét tonna rakományt visz, a többi között élelmiszert és tudományos kísérletekhez való eszközöket, például egy felfújható lakókapszula prototípusát, amelyet most fognak kipróbálni az űrállomáson.


Falcon 9 first stage landing on droneship

Landing from the chase plane

Közzétette: SpaceX – 2016. április 8.