Végre megtudhatod, hány slukkot szívsz egy cigiből

-

Számtalan eltérő formában, ízben, méretben, színben juthatunk hozzá az e-cigarettákhoz és kiegészítőikhez. A hagyományos modellek mellett már léteznek az okostelefonokkal együttműködő és kijelzővel rendelkező e-cigaretták is, amelyeken akár fényképeket nézegethetünk. A vállalkozó szelleműek pedig meghackelik a készüléküket, hogy hosszabb élettartamú akkumlátorral lássák el, és vannak, akik marihuána tinktúrát szívnak belőlük.


Az interneten rengeteg e-cigaretta közül válogathatunk, léteznek olcsóbb és egyszerűbb külsejűek, vékonyabb vagy vastagabb formájúak, nutellás-marlborós, rágógumi, whisky és kóla vagy cseresznyés-pipafüst ízesítésűek, de borsos áron a limitált kiadású készleteket is beszerezhetjük.  


E-cigaretta

A hagyományos e-cigaretta piac tehát már szinte teljesen lefedett, mindenki találhat magának tetsző szettet, ha párát szeretne tüdejébe szívni a füst helyett. Akinek viszont még ez a kínálat sem elég, az már csúcstechnológiával rendelkező, adatok megjelenítésére képes kijelzővel ellátott szerkezeteket vehet. Az egyik ilyen termék az eVic e-cigaretta, amely többek között azt is számon tartja, hogy pontosan hány slukkot és milyen gyakran szívtunk a készülékből, a nap végén füstölési trendjeinket USB-kábellel a számítógépre feltöltve grafikonokon és táblázatokon is kielemezhetjük. A kijelzőről megtudhatjuk, hogy összesen mennyi szippantásra elég e-folyadékot tartalmaz még a cigaretta, mennyire forrósodik a porlasztó, és az akkumulátor töltöttségi állapotát is láthatjuk.  Még képernyőkímélőt is beállíthatunk. (Oplogó nincs, pedig szép hagyományt folytatna.)Ezeket az adatokat a 0.9 inch méretű, a szürke 16 árnyalatának megjelenítésére képes OLED kijelzőjén láthatjuk 64x128 pixeles felbontásban. A kijelzőn ráadásul fotóinkat is megtekinthetjük, amelynek nem sok hasznát látjuk, bízunk benne azonban, hogy a következő generációs e-cigarettákba már HD képes lejátszót raknak, mert azon legalább megnézhetjük majd a legújabb Trónok Harca részt. Az e-cigaretták digitális fejlődésének második példája a Smokio készüléke, amely képes az Android és IOS rendszerű okostelefonokhoz kapcsolódni bluetooth-on és USB-n keresztül.Az ingyenes alkalmazás telepítése után a felhasználó letöltheti telefonjára a saját füstölési szokásairól szóló részletes adatokat, de sokkal érdekesebb, hogy szabályozhatja az e-cigi szívásakor keletkező vízpára mennyiségét és erősségét is. Az alkalmazás természetesen rögzíti, hogy milyen gyakran szívtunk bele, vagy hogy hol használtuk az e-cigarettát. A szívott mennyiség alapján a program megbecsüli, hogy mennyi pénzt spóroltunk és mennyit javult az e-gészségi állapotunk a hagyományos dohányzással összevetve.


Van akinek sem a hagyományos, sem az intelligens e-cigaretták felépítése nem felel meg. Az amerikai e-cigis fórumok felhasználói épp ezért igyekeznek saját igényeikhez igazítani, moddolni és hackelni a készülékeket. Az egyik ilyen felhasználó például hosszabb élettartamú akkumlátorral és az e-folyadék automatizált töltését szolgáló pumpával szerelte fel a mezei e-cigarettáját. Egy nintendórajongó pedig NES-irányító alakú e-cigit gyártott magának, amit az eredeti gombok vezérelnek.


e-cigi


Egy amerikai hírportál szerint egyre elterjedtebbek a marihuánából kinyert THC tartalmú e-folyadékok, amelyekkel elsősorban az ország fiataljai töltik fel az e-cigarettákat.  A tanárok beszámolói szerint gyakori, hogy a diákok a tanórán szívják be az e-cigarettán keresztül a marihuána tinktúrát, amelyet a készülék szagtalanul porlaszt párává, ezért nehéz vele lebukni. A The Daily Mail is foglalkozik a diszkrét e-füvezéssel, a használók szerint így még intenzívebb a marihuána hatása.


marihuána olaj e cigaretta


Az USA-ban más gondok is köthetőek az e-dohányzáshoz. Korábban lapunk is megírta, hogy Észak-Amerikában gondot okoz az e-cigaretta feltöltésére szolgáló e-folyadékok okozta mérgezés, az ilyen jellegű balesetek száma 2012-hez képest 300 százalékkal nőtt tavaly.


Az egyik e-cigaretta kereskedelemmel foglalkozó weboldal körülbelül 1000 ember megkérdezésével készült közvélemény-kutatása szerint a válaszadók 58 százaléka a hagyományos cigaretta pótlékaként használja az e-cigit, ezért valószínűsíthető, hogy a felhasználók nagy többsége a nikotin tartalmú e-folyadékokat részesíti előnyben. Közel húsz százalékuk pedig azért váltott a hagyonyos cigarettáról, mert ezzel pénzt spórol. Kilenc százalékuk azért, mert bárhol „rágyújthat”, 8,2 százalék pedig azért mert egészségesebbnek véli. A megkérdezettek mindössze alig 5 százaléka tartotta „menőnek” az e-füstölgést.