Végre megállapodhatnak az iráni atomprogramról

Fotó: MTI/AP / Ronald Zak

-

A hat nagyhatalom és Irán kedd délelőtt megvitatja a hatok egy újonnan megírt megállapodástervezetét, és ennek alapján megszülethet a végleges megállapodás az iráni atomprogramról – jelentette hajnalban a Farsz iráni hírügynökség és meg nem nevezett diplomaták a tárgyalások bécsi helyszínéről.


Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) öt állandó tagja és Németország az általuk megszabott hétfő éjféli határidőig nem tudta befejezni a tárgyalásokat Iránnal. A felek – Irán nélkül – éjfél után ismét tárgyalóasztalhoz ültek, és alig több mint egy óra alatt kidolgoztak egy megállapodástervezetet, amely jobbára azonos az április elején megkötött keretmegállapodással.

Egy nyilatkozó diplomáciai forrás azt emelte ki az új változatból, hogy Iránnak be kell engednie minden gyanús nukleáris létesítményébe – a katonaiakba is – az ENSZ-ellenőröket. Ha Irán ebbe belemegy, akkor a BT ideális esetben még ebben a hónapban határozatot fogad el a megállapodásról, és mindkét fél elkezdi végrehajtani a rá vonatkozó kötelezettségeket, vagyis Iránnak vissza kell fognia atomprogramját a keretmegállapodásban foglaltaknak megfelelően, a hatoknak pedig fokozatosan feloldaniuk az Irán elleni büntetőintézkedéseket, szintén a megállapodás szerint – tette hozzá a diplomata.

A felek az április elején Lausanne-ban megkötött keretmegállapodásban megegyeztek abban, hogy ezt június 30-ig végleges formába öntik. Ezt a határidőt négyszer meghosszabbították, a legutolsó hétfő éjfél volt, de erre sem sikerült befejezni a tárgyalásokat. Ha a kedd délelőtt 10 órára tervezett tárgyaláson sikerül végleg megállapodniuk a feleknek, akkor az vízválasztó lehet Teherán és a Nyugat viszonyában, az utóbbi ugyanis azt gyanítja, hogy Irán civil atomprogramjának örve alatt atombombát fejleszt. Irán ezt tagadja.