Végre megalakulhat a horvát kormány

Fotó: MTI/EPA / ANTONIO BAT

-

Többórás vita után, szerda este bizalmat szavazott a zágrábi parlament az Andrej Plenkovic vezette új, jobboldali horvát kormánynak.


A Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és a Híd Függetlenek Listája (Most) párt koalíciós kabinetjét a horvát törvényhozás 151 képviselőjéből 91-en támogatták.

Andrej Plenkovic miniszterelnök a parlamenti ülés elején megtartott programbeszédében gazdasági növekedést, új munkahelyek teremtését, a kivándorlás megállítását, demográfiai megújulást, továbbá társadalmi igazságosságot és szolidaritást ígért.

Elmondta: a horvát társadalom mély strukturális és gazdasági problémákkal néz szembe. Emiatt szerinte új szemléletre és hozzáállásra van szükség, mert a pozitív változásokat csak együtt lehet elérni. „Az állampolgárok érdekében fogunk tevékenykedni, olyan kormány leszünk, amely meghallgatja az embereket” – tette hozzá.

A koalíciós megállapodás szerint a HDZ-nek 16 minisztere lesz az új kormányban – köztük Goran Maric, aki tárca nélküli miniszterként az állami vagyont felügyeli majd –, a Hídnak pedig négy minisztere lesz.

Plenkovic négy kulcsfontosságú tárca – a gazdasági, a külügy-, a védelmi és a közigazgatási minisztérium – élére új embereket jelölt, sorrendben Martina Dalic (HDZ), Davor Ivo Stier (HDZ), Damir Krsticevic (HDZ) és Ivan Kovacic (Híd) személyében, akik mostantól a négy miniszterelnök-helyettesi posztot is betöltik. Helyén marad ugyanakkor Zdravko Maric (HDZ) pénzügyminiszter és Vlaho Orepic (Híd) belügyminiszter. A kabinetben négy nő kap helyet.

A szeptember 11-i parlamenti választásokon a HDZ a diaszpóra két képviselőjével együtt 61, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) irányította koalíció pedig 54 mandátumot szerzett a 151 tagú törvényhozásban. A harmadik helyen újra az eddigi kormánykoalíció kisebbik tagja, a Híd végzett 13 mandátummal.

A HDZ és Híd több mint egy hete jelentette be, hogy megállapodásra jutott a közös kormányalakításról. Így ugyanaz a két párt alakít koalíciós kormányt, amelynek előző kabinetje alig félévi közös kormányzás után megbukott.

Politikai szakértők szerint az új horvát kormány stabilabb lesz az előzőnél, de nem lesz mentes a HDZ és Híd közötti csatározásoktól olyan fontosabb témakörökben, mint a személyi kérdések a politikai kinevezések terén; a közigazgatás reformja és a privatizációs folyamatok.