Végre magyar siker a birkózó Eb-n

Fotó: Badische Zeitung / István Hajdu

-

HÁTTÉR

A Finnországban zajló birkózó Európa-bajnokság harmadik napján Ligeti Dániel a 125 kilogrammos kategória bronzmeccsén legyőzte a grúz Davit Modzmanasvilit, ezzel megszerezte a magyar csapat első érmét.


A szombathelyi versenyző saját bevallása szerint nem birkózott jól délelőtt, ám bízott abban, hogy este javítani tud. A harmadik hely megszerzéséhez a szemre is óriási, nála másfélszer nagyobbnak tűnő, olimpiai ezüstérmes Modzmanasvilit kellett legyőznie, és a néhány órával korábban még sokszor meggondolatlan magyar sportoló nagyon okos, összeszedett birkózással múlta felül riválisát. "Boldog vagyok. Kivételesen egy olyan világverseny volt ez, amelyen nem délelőtt brillírozok, estére meg kipukkadok, hanem fordítva. Sorozatban harmadszor győztem le Modzmanasvilit, de most volt a legfontosabb. A 2012-es Eb-ezüst és az olimpiai kvalifikáció óta ez az első nagyobb sikerem, már nagyon vártam rá" - mondta a 24 éves Ligeti, aki a 2011-es bronz és a 2012-es ezüst után pályafutása harmadik Eb-érmét szerezte.


A szabadfogásúaknál török és orosz, míg a nőknél svéd és orosz arannyal zárult a csütörtöki versenynap. Nagy Mihály (74 kg) a nyolcaddöntőben, míg az előzetesen éremesélyesnek tartott Barka Emese (55 kg) a negyeddöntőben kikapott és kiesett. Pénteken a szabadfogásúaknál 70 és 86, a nőknél pedig 63 és 75 kg-ban rendeznek versenyeket. A magyarokat Gulyás Zsombor (70), a világbajnoki bronzérmes Veréb István (86), valamint Sleisz Gabriella (63) és Németh Zsanett (75) képviseli.