Végre kiderült, miért nem ragadnak össze a polipok

Fotó: Joe Parks (CC-BY 2.0) / Flickr / Joe Parks (CC-BY 2.0) / Flickr

-

Ugye önök is elgondolkodtak azon, hogy a fejlábúak miért nem ragadnak össze totálisan, ha egyszer minden karjuk tele van szívókorongokkal? Most kiderül.


A polipok furcsa jószágok: szinte bármilyen felületen képesek közlekedni karjaik tapadókorongjai révén. Mindezt úgy, hogy ezek a karok lényegében önjáróak, nem kell kommunikálniuk az aggyal az esetek többségében. Éppen ezért égető a kérdés, hogy ha egyszer azt sem tudja a polip, hogy merre járnak a karjai, hogy lehet az, hogy nem ragadnak azok a saját testéhez? Egy tanulmány pontosan erre a kérdésre kereste a választ – írta a Verge. A kutatást végző nemzetközi tudóscsapat rengeteg vizsgálatot végzett, végül rájöttek a titokra: a fejlábúak bőre olyan molekulákat termel, amely megakadályozza, hogy a polip a saját magához is hozzátapadjon.


- -

Ráadásul ezen molekulák termelését le is tudják állítani – ez olyankor hasznos, ha el akarnak kapni egy másik polipot. Ez – bár menőn hangzik – nem működik teljesen tökéletesen. Guy Levy, a jeruzsálemi Héber Egyetem tudósa a Verge-nek elmondta, hogy amikor egy amputált polipkart – ezek egy órán át még élő karnak számítanak – tettek a tesztelés során az állatok elé, volt, amelyik egyből megragadta, de volt olyan is, amelyik tíz-húsz percen keresztül csak táncolt körülötte. Levy szerint ez arra utalhat, hogy a polipok karjaiban külön mini idegrendszer működik, és az amputált kar valamint az azt megragadni szándékozó polip idegrendszere nem hangolódik össze.

„A polip szeretné megragadni az amputált kart, de annak idegrendszere visszautasítja ezt”
– mondta Levy.


A leghíresebb polip


„Nem tudjuk, hogy a folyamatban milyen molekulák vesznek részt. (...) De azt tudjuk, hogy a szívókorongok érzékelik ezeket és ennek alapján döntenek arról, hogy megragadják-e a másik polipkart”
– tette hozzá a tudós. Kiderítették viszont, hogy ha a saját karját akarja megragadni egy polip, és mondjuk a karja ezt nem akarja, az agya felül tudja írni a saját karja parancsát. A tudományos felfedezést a robotikában kívánják majd felhasználni – sok más polip-tulajdonsághoz hasonlóan.