Végre itt van a budapesti olimpiai pályázat hivatalos logója!

Fotó: MTI / IllyÈs Tibor

-

A várva várt emblémába a tervezők belefoglalták a Szabadság-szobrot, a vizet és az átértelmezett öt olimpiai karikát is.


A Gellért-hegyen mutatták be a 2024-es olimpiára és paralimpiára kandidáló Budapest pályázati emblémáját.

Az ünnepélyes eseményen többek között Tarlós István főpolgármester, Fürjes Balázs, az olimpiai pályázat kormányzati felelőse, Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke és Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagja leplezte le a nyílt pályázat útján kiválasztott logót.A budapesti pályázat emblémájának meghatározó elemei a Szabadság-szobor, a víz és az olimpiai öt karika, utóbbi azonban nem a klasszikus formában, hanem „újraértelmezve„ jelenik meg. A szimbólum a frissebb, fiatalosabb, kreatívabb olimpia koncepciójára kíván utalni.

A logót egy fiatalokból álló designstúdió, a Graphasel tervezte, munkájukat közel 200 pályázat közül választotta ki a szakmai zsűri. A közönségszavazást egy hasonlóan bátor, a megszokott motívumokat ugyancsak átértelmező terv nyerte.

A budapesti pályázatot számos kritika érte, miután a hivatalos kandidálás benyújtásakor kiderült, hogy a pályázó városok (Los Angeles, Párizs, Róma és Budapest) közül csak a magyar főváros nem tud hivatalos logót felmutatni. De ez nem volt véletlen:


Most már nekünk is van logónk


"Budapest másik pályán játszik, másként akarunk szerepelni. Most megkaptuk a figyelmet, és mindenki kíváncsi arra, hogy ezek után milyen arculattal állunk majd elő. Egyébként pedig az a fontos, hogy tartalmilag milyen a pályázat, márpedig abban erősek vagyunk” – mondta februárban Rózsa István, a Budapest2024 pályázat kommunikációs vezetője.

A fő arculati elem leleplezésével egy időben Hello Budapest 2024 Fesztivál néven városszerte nagyszabású eseménysorozat vette kezdetét. Nyolc helyszínen nyolc sportágat próbálhat ki, aki kedvet érez hozzá.

Hogy végül melyik város rendezheti meg a 2024-es játékokat, arról a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 2017 szeptemberi kongresszusa fog dönteni Limában.