Végre egyetért valamiben az MSZP és a Fidesz

-

Mindkettő szerint szükség van szocialista antikorrupciós munkacsoportra.


Az MSZP „az intézményesített kormányzati lopás meggátolására” átláthatósági munkacsoportot hozott létre – közölte az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának szocialista alelnöke szerdán Budapesten egy sajtótájékoztatón. A Fidesz szerint az ellenzék korrupciós munkacsoportot hozhat létre, mert tele van korrupciós ügyekkel.


Az MSZP szerint szükség van rá

Bárándy Gergely azt mondta, a munkacsoport feladata az, hogy kikényszerítse a közérdekű adatok kiadását, és ezzel meggátolja a Fidesz által intézményesített kormányzati lopást és korrupciót.

A munkacsoport megalakítása indokaként hivatkozott arra, hogy a közpénzek elsikkasztása elleni fellépés mára nemzeti üggyé vált. A kormánypártok futószalagon nyújtanak be olyan törvényeket, amelyek egyetlen célja, hogy titkossá tegyék a közpénzek elköltését – mondta.

Bárándy Gergely szerint ezen ügyek kivizsgálása az ügyészség feladata lenne, amely azonban nem vizsgálódik. Hozzátette: ezek után a legfontosabb eszköz a korrupció visszaszorítására a nyilvánosság.

Kérdésre válaszolva elmondta, a munkacsoport biztos, hogy foglalkozik a paksi szerződésekkel, a MET és a Magyar Nemzeti Bank ügyeivel.


A Fidesz szerint is szükség van rá

A nagyobbik kormánypárt azt írta, hogy az MSZP nyugodtan létrehoztat ilyen munkacsoportot, mert tele van korrupciós ügyekkel. A Fidesz közlése szerint az MSZP korábbi elnökhelyettese, a titkos bankszámlákon százmilliókat tartó Simon Gábor ellen éppen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt emeltek vádat.


„Gyurcsány arcátlan brüsszeli megbízásokkal és a szocialisták kormányzása alatti privatizációs ügyekkel tömi ma is a zsebét. A fővárosi MSZP alelnökét nemrég hűtlen kezelés miatt ítélték el, és hűtlen kezelésben bűnösnek ítélte a bíróság Juhász Ferencet, a Gyurcsány-kormány volt MSZP-s honvédelmi miniszterét és egyik államtitkárát is. A Jobbik elnökségi tagjai – köztük Vona Gábor – a saját családtagjaikkal szerződtek le tanácsadásra, és a mai napig adósak a válasszal Európa egyik legnagyobb korrupciós botrányára, hogy a Jobbik milyen idegen hatalmakat szolgál, és mennyi pénzért teszi ezt” – írták.