Végre egy ellenzéki javaslat, amelyet a kormány is támogat

-

A kormány két parlamenti bizottságban is támogatta az MSZP törvénymódosító javaslatát, amelynek lényege: terrorveszély esetén a rendőrség tilthatna be egy tömegrendezvényt, nem pedig a belügyminiszter.


Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága után a honvédelmi bizottság is egyetértett a szocialisták kezdeményezésével, hogy a rendőrség kapjon lehetőséget kiemelt biztonsági intézkedések alkalmazására a terrorcselekmények megelőzése, következményeinek elhárítása, illetve az elkövetők elfogása érdekében.

Az MSZP javaslata alapján ilyen intézkedés lehet a terrorcselekmény hatásterületén a nyilvános intézmények működésének felfüggesztése, illetve rendezvények félbeszakítása, továbbá az igazoltatás, az épületek, járművek és csomagok átvizsgálása, valamint közbiztonságra veszélyt jelentő eszközök és anyagok lefoglalása. A szocialisták térben és időben is korlátoznák a kiemelt biztonsági intézkedések alkalmazhatóságát, így azokat a rendőrség csak a terrorveszélynek kitett településeken és legfeljebb 72 óráig alkalmazhatja, ami szükség esetén további három nappal meghosszabbítható. A belügyminiszter eredetileg azt javasolta, hogy 2-es vagy annál magasabb terrorfokozati szint esetén rendeletben tilthassa meg a gyülekezési törvény alá nem tartozó tömegrendezvényeket.

A bizottsági üléseken Tasnádi László rendészeti államtitkár jelezte, a kormány támogatja az ellenzéki módosításokat. A honvédelmi bizottság ülésén a független Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció (DK) politikusa egyedüliként tartózkodott, majd közölte, a belügyminiszter eredeti, „szuper titkosszolgálatot létrehozó” javaslatával sem értenek egyet, így a módosítást sem támogatják.

Pintér Sándor belügyminiszter április 19-én nyújtotta be az Országgyűlésnek több mint húsz jogszabály módosítását tartalmazó terrorellenes javaslatcsomagját. Ennek egyik lényegi eleme, hogy az eddigi Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ (SZEBEKK) a továbbiakban nemzetbiztonsági szolgálatként, Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) néven működik majd tovább. Egy másik pontjában a javaslat a kódolt telefonos szolgáltatások korlátozásáról rendelkezik. A rendőrségről szóló törvény módosításai között kiterjesztik a terrorizmust elhárító szerv feladatkörét is, így a TEK a jövőben a védett személyekhez kapcsolódó személyvédelmen túl kijelölt létesítményvédelmi feladatok ellátására is jogosult lesz.

Tasnádi László a honvédelmi bizottságban Harangozó Tamás szocialista képviselő kérdésére válaszolva elmondta, az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) jelenlegi központját átadja a vagyonkezelőnek, amely megszünteti jelenlegi, „komoly pénzért bérelt” irodáját, és a Falk Miksa utcába költözik. A kormány a napokban döntött arról, hogy az AH, valamint a tervezett Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) és a kormányzati adatközpont egy épületben kap helyet, a XI. kerület, Fehérvári út 70. szám alatt. Az ingatlan felújításához, valamint az informatikai rendszer kialakításához idén több mint 3,6 milliárd, jövőre 7 milliárd, 2018-ban pedig 4,8 milliárd forintos keretet biztosít a kabinet.