Az egyetem akarata ellenére elcsatolják a Corvinus három karát

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-


Jóváhagyta a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) három budai karának a gödöllői Szent István Egyetemhez csatolását Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere – erről a budai campus három dékánja számolt be, miután szerdán a tárca vezetőjével egyeztettek.

Szilágyi Kinga, a BCE oktatója a pesti campus előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta: a miniszter rögtön a megbeszélés elején rögzítette, hogy a döntés megszületett, a három kar integrációja eldöntött tény. Innentől arról tárgyalhatnak – és ebben a segítségét ígérte –, hogy az integráció minél simábban valósuljon meg – idézte a minisztert.

Most legalább annyit szeretnének elérni, hogy ne a tanév közben, ne január 1-jétől történjen az elcsatolás – közölte Szilágyi Kinga.Az elvárásról délelőtti ülésén nyilvánított vélrményt a Budapesti Corvinus Egyetem szenátusa: fölényes többséggel szavazták meg, hogy nem egyeznek bele a budai karok elvételébe – számolt be az eduline. A szenátus 7 igen, 17 nem és 5 tartózkodás mellett az elválás ellen szavazott. A határidő eltolását 15-en támogatták, 13-an nem és 1 érvénytelen szavazat született.

A szenátus véleményének nincs következménye, miután a reggeli megbeszélésen a miniszter bejelentette, már meghozta a döntését, a testület döntése egyébként is csak véleménynyilvánító volt.

Rostoványi Zsolt, a Corvinus rektora elmondta, sajnálja, hogy a fenntartó az általuk felsorakoztatott szakmai érvekkel szemben más szempontokat tartott fontosnak. Megköszönte a budai karok – tájépítészet, élelmiszertudományi, kertészettudományi kar – eddigi munkáját.