Végleges a döntés: megvan, ki ül a kirúgott államtitkár székébe

-


Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium korábbi államtitkára kapja az igazságügyi tárca igazságügyi államtitkári pozícióját. Völner a távozó Répássy Róbertet váltja.


Lapunk múlt héten írta meg, hogy úgy tudjuk, Völner kapja a posztot. Ez vált mostanra biztossá. Az államtitkárcsere érdekessége, hogy ketten is nemet mondtak a felkérésre: .a jogász végzettségű képviselő, Gulyás Gergely és a szintén jogász Tuzson Bence is visszautasította azt.

Gulyás információink szerint parlamenti és pártbéli munkájára hivatkozva hárította el a felkérést. A Parlament törvényalkotási bizottságát és a Fidesz jogi kabinetjét is vezető, a pártban egységesen nagy tehetségnek tartott Gulyást pótolhatatlannak vélik e két pozícióban, ráadásul hamarosan várhatóan a Fidesz alelnökének is jelölik.

A szintén jogász végzettségű Tuzson a Fidesz szóvivője és a törvényalkotási bizottság alelnöke. Úgy tudjuk, ő pártbeli kommunikációs feladataira koncentrálna inkább, és kommunikációs vonalon képzeli el a jövőjét. A Magyar Idők információi szerint ő Rogán Antal Miniszterelnök Kabinetirodájának csapatához igazolt, ő lesz ott a kommunikációs államtitkár.


Répássy Róbertet információink szerint már a 2014-es kormányalakításkor sem akarta megtartani Orbán Viktor, akkor csak Trócsányi László igazságügyi miniszter kérésére maradt a helyén. Kormányzati forrásunk szerint Orbán régi mondását - a bosszú hidegen édes -alkalmazza Répássy menesztésekor. Jóval korábbi sérelmeit torolta ugyanis most meg a politikuson a kormányfő.

Orbánnak információink szerint meggyőződése, hogy Répássy nemmel szavazott az Országos Bírói Hivatal élére jelölt Handó Tündére, akit éppen csak meg tudtak választani kétharmaddal a 2011 decemberi titkos szavazáson.