Végleg nyugdíjba vonul a legjobb csapattárs?

Fotó: NurPhoto / Hasan Bratic/Jerry Andre

-

Tizenhét évad után átmenetileg visszavonul a Forma–1-es versenyzéstől Jenson Button. A 2009-es világbajnok úgy tervezi, hogy csak egyetlen szezont hagy ki, ezalatt a McLaren-Honda tartalékpilótája, valamint tanácsadója és nagykövete lesz.


„Szükségem van egy kis pihenésre” – elsősorban ezzel indokolta döntését a 36 éves brit versenyző. Button a hétvégén Monzában jelentette be, hogy különleges, kétéves szerződése értelmében a 2017-es idényben tartalékpilótaként áll a csapat rendelkezésére, 2018-ban pedig várhatóan újra versenyezni fog. Az átmeneti időszakban a belga Stoffel Vandoorne lesz Button helyett a kétszeres világbajnok Fernando Alonso csapattársa a McLaren-Hondánál.

„2000 óta szerepelek a Forma–1-ben, és idén augusztusban, a szezon szünetében annyira jól éreztem magam a barátaimmal, hogy úgy döntöttem, muszáj egy kicsit kiszállnom.


Álomszerű a megállapodásunk a McLaren-Hondával: úgy pihenhetek, hogy közben megmarad a lehetőségem a
visszatérésre 2018-ban

– mondta Button. A korábbi világbajnok őszinte lelkesedéssel a hangjában avatta be a szurkolókat a részletekbe: „Rengeteg dolog van az életemben, amit szerettem volna megcsinálni, de a Forma–1-es versenyek miatt nem volt rá lehetőségem. Ha valaki itt versenyez, akkor itt is van az élete, és nálam most eljött az a pont, amikor egy kis kihagyásra van szükségem. Nagyon-nagyon boldog vagyok, hogy létrejött ez az egyezség, és minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy a lehető legjobbat hozzam ki a csapatból.”


Szó sincs nyugdíjazásról

Ron Dennis csapatvezető szerint a megállapodással a Button iránti megbecsülésüket szeretnék kifejezni, mivel a pilóta 2010 óta hűséges az istállóhoz. A McLaren-Honda 67 éves főnöke úgy fogalmazott, egy „innovatív” egyezségről van szó, mellyel úgy próbálják megoldani a fennálló problémákat, hogy közben minden lehetőséget nyitva hagynak a jövővel kapcsolatban. Button így jövőre a versenyzés helyett a McLaren szimulátoraival dolgozik majd, elkíséri a csapatot a futamokra, és ha kell, beugrik valamelyik pilóta helyett.


Bármikor beugorhat bárki helyére


Emellett továbbra is – ahogyan fogalmazott – a Forma–1-hez szükséges szinten tartja a fittségét. Ron Dennis hangsúlyozta, hogy nem „nyugdíjazásról” van szó, és Jenson Button a következő két évben is a csapat pilótája marad, csupán a feladatkörei változnak. Mint mondta, ez egy praktikus és logikus megoldás, melynek célja, hogy Jenson ismét kiegyensúlyozott és kipihent legyen, és csak utána foglalkoznak a jövővel. Arról azonban a McLaren-Honda dönt majd, hogy 2018-ban versenyezteti-e Buttont. „Jenson 2018-as versenyzési lehetősége egy opció, és ha eljön az idő, akkor rajtunk múlik majd, hogy élünk-e vele” – tette hozzá Ron Dennis.


Felipe Massa a Williams új színeiben

A bejelentések hétvégéje volt

A monzai Olasz Nagydíjon nemcsak Jenson Button lepte meg a sportvilágot bejelentésével, hanem egy másik nagy öregnek számító versenyző, Felipe Massa is döntő lépésről számolt be.

A Williams 35 éves brazil pilótája 15 év után búcsúzik a Forma–1-től. Legjobb eredménye világbajnoki második hely volt 2008-ban a Ferrari színeiben.

A 2009-es Magyar Nagydíjon életveszélyes balesetet szenvedett, de felépült súlyos fejsérüléséből, és folytatta karrierjét, amelynek idén, pályafutása 250. futama után, Abu-Dzabiban vet végleg véget.

Legjobb csapattárs, rendkívüli versenyző

A McLaren-Honda kétszeres világbajnok pilótája, Fernando Alonso a valaha volt legjobb csapattársának nevezte Jenson Buttont, aki – a spanyol szerint – a mérnökökkel is kiválóan tudott együtt dolgozni az autó fejlesztésén.


Alonso szerint ő a legjobb csapattárs


A háromszoros világbajnok, Mercedest vezető Lewis Hamilton a legjobbakat kívánja a mezőny jelenlegi legrutinosabb tagjának: „Jenson fantasztikus munkát végzett karrierje alatt.


Rendkívüli versenyző, aki 17 éve ott van a legjobbak között, ez elképesztően hosszú idő.

De még mindig fiatal, egészséges és fitt. Kívánom, hogy minden úgy alakuljon, ahogyan szeretné” – kommentálta a döntést a címvédő.


2000 óta a legjobbak között

Jenson Button egy Williamsszel mutatkozott be a Forma–1-ben, 2000-ben. Azután sorban a Benetton, a Renault, a British American Racing, majd a Honda következett, mellyel a Hungaroringen aratta sorozatbeli első győzelmét 2006-ban. Kitartása több mint említésre méltó, hiszen 113 futamon végzett nyeretlenül, mire sikerült a dobogó tetejére állnia. A Ross Brawn vezette Brawn-Mercedes csapattal 2009-ben világbajnok lett, majd a következő szezonban a McLarenhez igazolt. Hat éve tagja már a csapatnak, melynél most egy időre háttérbe vonul.