Végleg elfogyhatott a víz Bolívia második legnagyobb tavából

-

Kiszáradt a Poopó, a tudósok szerint a klímaváltozás, az El Niño, és a helytelen vízgazdálkodás miatt. Vannak kutatók, akik szerint a folyamat visszafordíthatatlan.A sekély Poopó korábban is összezsugorodott már néhányszor, de sosem ennyire: mindössze 2 százaléka korábbi, 1000 négyzetkilométernyi nagyságának. Pusztulása a mellette, halászatból élő közösségek megélhetésén túl több száz fajta élőlény fennmaradását veszélyezteti.

A kiszáradás az elmúlt években gyorsult fel, és részben a helytelen vízgazdálkodás az oka, állítja Lisa Borre, New York-i kutató, aki szerint természetes, hogy a vízszint az időjárás függvényében változik. Más kutatókkal ellentétben ő úgy gondolja, ha visszatér az eső, a tó medencéje is újból megtelhet vízzel.

Más véleményen van Dirk Hoffman német gleccserkutató, aki szerint a tó kiszáradása a jövő klímaváltozásának előképe, mert a tavat tápláló források a gleccserek olvadásával párhuzamosan apadnak el.

Környezetvédelmi szakértők és helyi aktivisták szerint a kormány rosszul kezelte a törékeny vízforrásokat és figyelmen kívül hagyta a bányászat okozta súlyos szennyezést.