Végleg betiltják az atomfegyvereket

Fotó: Hulton Archive / National Archives

-

Jó az esély arra, hogy határidőre, már a jövő hónap elején elfogadják az atomfegyverek betiltásáról szóló nemzetközi szerződést, mert már több mint 130 ország támogatja a kezdeményezést - jelentette ki csütörtök este az ENSZ genfi székhelyén a szerződéstervezetet tárgyaló konferencia elnöke.


Ez lehet az első megállapodás, amelynek aláírói a nukleáris fegyverek tesztelésének, előállításának és használatának teljes tilalmára vállalnak kötelezettséget.

Noha a küldöttek mind saját hazájuk érdekeit képviselik, "egységesek a történelmi felelősségtudatban" - tette hozzá Elayne Whyte Gomez Costa Rica-i ENSZ-nagykövet a május 22-én bemutatott tervezetről szóló tárgyalásokat megnyitva.

A tárgyalások július 7-éig tartanak, és a tagországok kitűzték célul, hogy addig véglegesítik is a megállapodást.

Az ENSZ tagországai decemberben túlnyomó többséggel megszavaztak egy határozatot, amely sürgeti a szerződésről szóló tárgyalásokat. Viszonylag kevés ország nem támogatja az egyezményt, ám ezek éppen azok, amelyek nyíltan vagy gyaníthatóan atomfegyverrel rendelkeznek: az Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Kína, Franciaország, India, Pakisztán, Észak-Korea és Izrael.

Az Egyesült Államok és néhány másik atomhatalom a teljes tiltás helyett azt szeretné, ha megszigorítanák és megerősítenék a csaknem fél évszázados atomsorompó-szerződést (NPT). Az NPT célja még az volt, hogy az öt eredeti atomhatalom - az Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország és Kína - mellett más országok ne jussanak nukleáris fegyverhez. Aláíróinak - az atomhatalmakon kívül - vállalniuk kellett, hogy nem törekszenek atomfegyver birtoklására, cserébe azért, hogy az atomhatalmak vállalják a közeledést a globális nukleáris leszereléshez, és garantálják, hogy a nem atomhatalmak hozzáférhessenek a békés célú atomtechnológiához energiatermelés céljából.