Végigsöpörhet Amerikán a súlyos fejlődési rendelleneséget okozó Zika

-

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO szerint Kanada és Chile kivételével az egész amerikai kontinensen elterjedhet a szúnyogok által terjesztett vírus. Az európai kockázatról még nincs végleges állásfoglalás, noha Angliában már diagnosztizáltak három esetet.


A Zika-vírust először Uganda Zika nevű erdeiben élő majmokban észlelték, 1947-ben. Afrikában és Délkelet-Ázsiában meglehetősen elterjedt, de különösebben senki sem foglalkozott vele, mivel a fertőzés tünetei jellemzően maguktól elmúlnak. 2007-ben azonban a vírus egyik törzse elérte a Csendes-óceán területeit, 2014 végére pedig Latin-Amerikát is. 2015 májusára Brazíliában már csaknem másfél millió fertőzöttet tartottak nyilván, és az ország egészségügyi hatóságának feltűnt, hogy több mint 15-szörösére nőtt a mikrokefáliával, vagyis a maradandó szellemi fogyatékosságot okozó koponya- és agyi rendellenességgel született csecsemők száma. Az elmúlt három hónapban ez az arány csak emelkedett, ennek ellenére a WHO sem mondta még ki teljes bizonyossággal, hogy a vírus felel a növekvő számú kisfejűségért.

Az utóbbi két hétben megszületett az első Zika-fertőzött mikrokefáliás gyermek az Egyesült Államokban, Hawaiin, és találtak három fertőzöttet Angliában is. Ez a négy fertőzés azonban még Európán és az USA-n kívül történt. Az újszülött anyja Brazíliában, a brit nők Közép- és Dél-Amerikában jártak korábban, és ott találkoztak a vírussal.

Mivel azonban a Zikát terjesztő szúnyogfaj mind Amerikában, mind Európában honos, ezért a szakemberek szerint csak idő kérdése, hogy mikor fog elterjedni. A vírus úgy terjed, hogy a fertőzött embert megcsípi egy megfelelő fajtájú szúnyog, amelyik aztán továbbviszi a Zikát. Egy olyan esetre is fény derült már, amikor a fertőzés nemi úton terjedt tovább.

A Zika ellen nincs oltás vagy gyógyszer, az egyetlen védekezési lehetőség, ha valaki kerüli az alkalmat arra, hogy megcsíphessék a szúnyogok. A világ egészségügyi hatóságai emellett egységesen azt ajánlják, hogy a várandós vagy gyermekvállalást tervező nők kerüljék el az érintett országokat – ezek száma egyébként szinte napról napra nő.

A Zika-vírusról szóló részletes összefoglalónkat itt olvashatják.