Végeztek az Iszlám Állam ideológusával

-

Turki al-Binali szervezte a külföldi harcosok toborzását.


A Pentagon szóvivője megerősítette, hogy végeztek az Iszlám Állam főmuftijával. Jeff Davis szerint Turki al-Binali, a terrorszervezet vezető ideológusa légicsapásban halt meg. A támadást május 31-én, a kelet-szíriai Majádínban hajtotta végre az amerikaiak vezette nemzetközi koalíció.

Al-Binalit az Iszlám Állam vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi bizalmasaként tartják számon, s a hírszerzés szerint ő irányította a külföldi harcosok toborzását. "Ő gondoskodott a gyilkosságokra és más atrocitásokra buzdító propagandáról is" – mondta Davis. Al-Binali videón rögzített több, saját maga által kifejtett érvelést, amellyel megpróbálta igazolni és bátorítani ártatlanok lemészárlását.

Al-Binali vallásos köntösbe burkolt igazolásként fogalmazta meg, hogy miért jogszerű az iraki jazidi kisebbséghez tartozó nők rabszolgasorba taszítása.

A bahreini születésű al-Binali haláláról már korábban is elterjedtek hírek, azonban azokat soha nem erősítették meg. A Pentagon szerint halála jelentős csapás az Iszlám Államra.

A Pentagon szóvivője szerint a terroristák jó része Rakkából éppen Majádínba menekült.