Végeztek az al-Kaida egyik legmagasabb rangú vezetőjével

Fotó: Europress/AFP/Brendan Smialowski / Europress/AFP/Brendan Smialowski

-

Amerikai légicsapásban meghalt Szíria északnyugati részén az al-Kaida terrorhálózat veterán tagjaiból álló Horászán csoport legmagasabb rangú vezetője - jelentette be vasárnap este az amerikai védelmi minisztérium.


Az Abdel-Mohszen Abdallah Ibráhím es-Sareih (más néven Szanafi en-Naszr) halálát okozó légicsapás október 15-én történt. "Ez súlyos csapás a Horászán csoportra, amely rendszeresen indít támadásokat az Egyesült Államok és szövetségesei ellen, és annak ismételt bizonyítéka, hogy utolérjük azokat, akik ártani akarnak nekünk" - olvasható a Pentagon közleményében. En-Naszr tapasztalt dzsihadista volt, akinek elsősorban a pénzszerzés volt a feladata a szervezetben.


En-Naszr régebben a Perzsa-öböl országaiban gyűjtött pénzt az iraki lázadóknak, az utóbbi időben pedig Pakisztánban a Szíriában harcoló lázadók számára. Ő szervezte az al-Kaida újoncainak útját Pakisztánból Törökországon át Szíriába, és részt vett az al-Kaida nyugati országokban végrehajtandó műveleteinek tervezésében. A Horászán csoportnak ő már az ötödik magas rangú tagja, akivel az utóbbi négy hónapban végeztek - írta az amerikai védelmi minisztérium.