Véget vet a kormány a maszekolásnak az állami kórházakban

-

A magán-egészségügyi ellátást pedig nem fogja finanszírozni. Mindezt Zombor Gábor államtitkár jelentette be. Meg azt is, hogy a kormány már eldöntötte, milyen forrásokból fogja konszolidálni a továbbra is adósságokkal küzdő kórházakat.


A jövőben nem lehet majd állami kórházban magán-egészségügyi szolgáltatást nyújtani - jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár egy szerdai, budapesti konferencián, amelyet a Napi Gazdaság című lap szervezett.

Zombor Gábor kiemelte, a kormány döntése értelmében teljesen el kell különíteni az állami és magánszolgáltatói tevékenységet az egészségügyben, és a jövőben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) magánellátást nem fog finanszírozni. Az alapelv azonban változatlan – hangsúlyozta –, tehát az állam által, a társadalombiztosítás rendszerében nyújtott egészségügyi szolgáltatás az arra jogosultaknak továbbra is ingyenes lesz.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy egy igen komoly finanszírozási és strukturális megújítás várható az ellátórendszerben, amely nem jár kórházbezárásokkal és az ellátások szűkítésével”. A kormány azt szeretné – mondta –, hogy a jelenleg meglévő kapacitások a legoptimálisabban hasznosuljanak. Megfelelő szervezéssel és betegirányítással a meglévő állami kézben lévő egészségügy stabilan működtethető és 2015. második felétől elindulhat az egészségügyi életpályamodell – de ehhez konszolidálni kell a kórházakat, az ehhez szükséges forrásokról is megállapodás született a kormányülésen – számolt be az államtitkár.

Az államtitkár megerősítette, az egészségügy tervezett átalakítása népegészségügyi szemléletű lesz, az alapellátást megerősítik, és fontos feladat lesz azon megelőzési programok kiterjesztése és finanszírozása, amelyekkel a népbetegségek ellen lehet küzdeni.