Véget ért a targoncakezelők aranykora, ezek a képzések a menők

Fotó: MTI / Rosta Tibor

-

Egyre többen jelentkeznek OKJ-s képzésre – derül ki a Perfekt Zrt. összesítéséből.


A társadalombiztosítási ügyintéző OKJ-s képzésre jelentkeztek a legtöbben tavaly – derül ki a Perfekt Zrt. OKJ-s Képzések Toplistájából. A felnőttképzési intézmény összesítése alapján 2015-ben a vállalkozási mérlegképes könyvelő, valamint a bérügyintéző került még dobogós helyre, és a gazdasági-pénzügyiek mellett ipari képzések is helyet kaptak a toplistán.

A toplista sorrendjében ugyanakkor történt némi változás: a mérlegképes könyvelő képesítés első helyét 2015-ben átvette a társadalombiztosítási ügyintéző. Lecsúszott a top 10-ből az adótanácsadó-képzés, amelynek helyére a pénzügyi ügyintéző került. Továbbra is népszerűek a bérügyintéző- és könyvelőképzések, de a pénztárkezelő- és valutapénztáros-képzés is javított a helyezésén a tavalyihoz képest.


A toplista

1. Társadalombiztosítási ügyintéző

2. Vállalkozási mérlegképes könyvelő

3. Bérügyintéző

4. Pénzügyi-számviteli ügyintéző

5. Targoncavezető

6. IFRS mérlegképes könyvelő

7. Államháztartási mérlegképes könyvelő

8. Sportedző

9. Pénztárkezelő és valutapénztáros

10. Emelőgép-kezelő (kivéve targonca)

2015-ben tovább növekedett az ipari OKJ-s képzésekre jelentkezők száma, ami jól mutatja, hogy nagy az igény a termelő szektort segítő szakképesítésekre. A targoncakezelő mellett az emelőgép-kezelő-képzés is szerepel a legnépszerűbb 10 között.

A 2014-es adatok összesítése alapján közel 30 százalékkal nőtt az OKJ-s képzésre jelentkezők száma az előző évhez képest, valamint tovább emelkedett a 15–24 évesek aránya a résztvevők között. Dr. Dobay Péter, a Perfekt Zrt. oktatási szakértője szerint ez jól mutatja, hogy az OKJ-s végzettségre egyre inkább úgy tekintenek a fiatalok, mint a felsőoktatásban megszerezhető diploma kiegészítésére vagy alternatívájára.

A legfiatalabbak mellett még mindig a 25–34 év közötti korosztály van jelen legnagyobb arányban a Perfekt Zrt. hallgatói között, ami azt mutatja, hogy a diplomás pályaelhagyók is előszeretettel döntenek az OKJ-s képzések mellett.